Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Енергийната сигурност на Европа трябва да бъде подсигурена


2022-03-23 12:38 | коментара

Време е за бързи и адекватни решения от страна на ЕС

 

Европейският съюз е солидарен с Украйна, но в ситуация на война се разкри колко зависим е той от руските горива. И сега неминуемо се стига до признания, че сме твърде подвластни от руския внос на природен газ и петрол. Алилуя. Крайно време беше някой да се сети, че така не става и е редно да се вземат мерки относно тази зависимост. Години наред европейските чиновници си затваряха очите пред обективната картина, занимавайки се с амазонските гори, розовите права и кравешките изпражнения, вместо да се съсредоточат върху реалните проблеми. Сега, когато ножът опря до кокал, най-сетне прозира някаква проява на здрав разум, макар както винаги, да се реагира след събитията. Но по-добре късно, отколкото никога. 

 

Войната в Украйна и санкциите промениха цялостната ситуация на континента. Време е Европа да се защити,  защото Съюзът има нужда от цялостен план за газова независимост. Газовите хранилища в ЕС в момента са запълнени на 26% от капацитета си, което е крайно недостатъчно по време на няколко кризи, затова осигуряването на буфер срещу потенциални прекъсвания на доставките е от ключово значение. И, ако някой смята, че част от нашата т.нар. енергийна зависимост не е свързана и с прехода към зелена енергия, то той не просто греши, но и дълбоко се заблуждава. Защото „зеленият преход“ е пълен и абсолютен провал. Провал, който, за съжаление, плащат и ще плащат всички европейски граждани. И ако това безумие продължи, ще бъде бавно убита енергийната система на Европа и ще постави Съюза в много по-пагубна зависимост от всякакви външни фактори. На „Зелената сделка“ трябва да бъде казано стоп веднъж завинаги.

 

Лидерите на Европейския съюз трябва най-сетне да се събудят и да демонстрират, че ще защитят своите граждани чрез бързи и адекватни решения. Защото към момента започва да се наблюдава процес, при който отделните страни членове действат самостоятелно. Германия например вече обяви, че е сключила дългосрочно споразумение с Катар за доставка на втечнен природен газ, в търсене на алтернативни доставчици на Русия. България, от своя страна, трябва си осигури реална дизеферфикация и енергийна сигурност, за да не се окаже, че проспиваме целия този процес. И тук трябва да е ясно, че е задължително да бъде подсигурен достъпа на страната ни до Южния газов коридор, свързан с нови източници на природен газ, да се преосмисли цялостната енергийна политика с въгледобивните комплекси, ТЕЦ-овете и ядрената енергетика. Всичко това е от ключово значение за сигурността на страната ни и защитата на българския национален интерес.

 

Ангел Джамбазки