Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Политиците в Северна Македония разчитат на външния натиск и новите реалности. Трябва да е ясно, че България не може да отстъпи от своята позиция


2022-03-28 10:48 | коментара

Преговорите между България и Северна Македония не са пазарлък на „Женския пазар“, затова трябва да бъдат прозрачни и открити

 

 

Буяр Османи заяви, че в процеса на разговори е постигнато „сближаване на вижданията“. Какво означава това? Че северномакедонските политичари са готови да признаят общото ни минало, да спрат дискриминацията и да впишат българите в преамбюла на Конституцията? Едва ли... В последните месеци видяхме множество провокации от страна управляващите в Скопие. Срещата на президента Пендаровски със сепаратистките антибългарки и противозаконни организация ОМО „Илинден“ и ОМО „Илинден“-Пирин, предложението на съпредседателя Драги Георгиев за замразяване на работата на комисията по исторически и образователни въпроси, както и отказът от общо честване на рождението на Гоце Делчев, най-ясно показват какви всъщност са намеренията.

 

Очевидно политиците край Вардар разчитат на външния натиск и новите реалности. Трябва да е ясно, че България не може и няма да отстъпи от своята позиция. Политическото говорене в Северна Македония трябва да спре. Трябва да видим реални стъпки относно спазването на вече постигнатите договорености, които са разписани в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Това означава край на езика на омразата спрямо България, край на дискриминацията на българите и вкарването им в преамбюла на северомакедонската конституция, край на фалшификациите на историята.

 

Никакво замазване на очите с обещания за светло бъдеще и икономически просперитет няма да промени нашата позиция. Вече близо 130 години ВМРО се бори за правата на българите в Македония и отстояването на историческата истина. Няма да отстъпим от това, както и няма да допуснем отстъпление от националния ни интерес.

 

 

Ангел Джамбазки