Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Не може да има компромис с държава, която фалшифицира история, само за да насажда омраза към България


2022-04-08 14:48 | коментара

Докато Скопие не ликвидира езика на омразата, ще види ЕС през крив макарон

 

Докато българският министър-председател бълнува за някакъв въображаем прогрес, в Скопие поругават паметника на цар Самуил и пишат, че бил „цар на Македония“. За всеки е ясно на кого е бил цар Самуил. Най-голямо доказателство за това е Битолският надпис. На откритата през 1956 година плоча цар Иван Владислав записва, че е племенник на Самуил и че е българин по род.

 

И тук идва червената линия, която не може да бъде прекрачвана. Това е историята. Не може да има компромис с държава, която фалшифицира исторически факт, само и само да обслужи една митология и да насажда омраза към българите. Затова има Договор за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Затова толкова държим на работата на съвместната комисия по историческите и образователни въпроси. Затова условието за започване на преговори за присъединяване към ЕС е спазването на този договор. Нищо повече, нищо по-малко.

 

Господа „неизвестни извършители“, и да драскате, и да цапате, и да чупите, историята няма да промените. Самуил е български и ще остане вовеки вовѐки такъв. Но докато Скопие не ликвидира езика на омразата, ще види ЕС през крив макарон. Точка.

 

Ангел Джамбазки