Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

За премахване на Женския пазар


2011-11-28 00:00 | коментара

Още по време на предизборната кампания обявихме позицията на ВМРО за цялостно премахване на т.нар „Женски пазар” в пространството между улиците „Св. Св. Кирил и Методий” и „Екзарх Йосиф”. И тогава, и сега настояваме ул. „Стефан Стамболов”, върху която сега са разположени бараките и катуните, да се разчисти напълно, като се запазят само и единствено оригиналните павилиони, датиращи от началото на миналия век и се предоставят на занаятчии или хора на изкуството.

Това не е някаква приумица или случайно хрумване, това е ясно изразеното желание на хората, които имат нещастието да живеят в тази иначе много красива и старинна част на София. В момента „пазарът”, който всъщност е една социална клоака, сборище на крадци, просяци, наркомани, проститутки и продавачи на контрабандни цигари, отдавна не е това, за което е бил предвиден. Целта на пазарите в София е била да подпомагат българските производители на плодове и зеленчуци в околните на София райони, които да могат да продават продукцията си без посредници. На практика сега в пространството междуулиците „Св. Св. Кирил и Методий” и „Екзарх Йосиф” няма производители, а има само битак, в който във всякакви катуни продават всякакви турски и китайски боклуци и контрабандни цигари.

Така не се подпомагат никакви български производители, а към турските и китайските Столична община няма или по право не би трябвало да има никакво отношение. Женският пазар може спокойно да продължи да съществува само в обновената си, закрита част, разположена към булевард „Сливница”. И то само след строг контрол по време на търговете, като се следи сергиите да се отдават само на законни, доказани български производители, а не на прекупвачи и посредници.

Обитателите на тези катуни са предимно цигани-пришълци, които създават невъзможна за нормален живот атмосфера в центъра на града. Те буквално окупират вътрешните дворове в околните улички, откъдето възрастните им собственици не могат да ги изгонят. По този начин все повече българи изоставят имотите си или се отказват да ги пазят и кварталът все повече запада. Повече от обществена тайна е, че това пространство е средището и основният пазар на контрабандни цигари в София.

Хората, които са родени и живеят в района на пазара, са лъгани десетки пъти от безотговорни общински чиновници, че пазарът ще бъде подновен, обновен, реконструиран и прочее. Това обаче не се случва и се съмнявам да се случи по този начин. Отдавна е известно, че правенето на комисии, подкомисии и прочее интензивни бездейности е най-сигурният начин нещо никога да не се случи.

Отвратителните социално-битови и хигиенни условия около пазара тежко поразиха и едно от най-старите училища в столицата – 13 ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”. Откакто дворът му се превърна в склад за вехториите около пазара и убежище за наркомани и проститутки, родителите започнаха масово да отписват децата си от него. Училището от средно се превърна в основно, а понастоящем в него фиктивно „учат” 50-тина циганета. Всъщност там учебен процес на практика няма – училището е просто нещо като социална кухня за обитателите на пазара и околните коптори.

В този си вид Женският пазар е проблем на сигурността и здравето на софиянци.

Затова предлагам в доклад до Столичния общински съвет Женският пазар междуулиците „Св. Св. Кирил и Методий” и „Екзарх Йосиф” да бъде напълно премахнат и разните катуни и бараки да бъдат извадени от капитала на дружеството.

Улица „Стефан Стамболов” трябва да се превърне в чиста пешеходна зона. Това е първата стъпка, която общината е повече от длъжна да направи, за да разчисти този катун в самото сърце на столичния град. Втората е – незабавно пристъпване към премахване на незаконно настанилите се цигани – пришълци из малките дворчета на съседните улици.

Общината го дължи на хората, които живеят там.