Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Романо тхем*, бивша Република България


2011-12-07 00:00 | коментара

Или както там трябва да звучи и изглежда това на цигански

Държавата се тресе от протести, Борисов следизборно демонстрира дебелашко задоволство от избора си за безспорен футболист, шахматист и буфосинхронист на годината, а и от „хитростта” на Дянков, който направо казано по-футболно „попреебал” „зърнарите” с фалшив предизборен договор, за да им купи гласовете… През това време  БДЖ-то тихо умира, за да бъде доразграбена, а с нея и последната жизненоважна инфраструктура в държавата отива на скрап …

Самият Дянков заяви просто и ясно – друг мандат няма да търси, изпълнява поставените му от интернет-пирата Уорлик задачи, реже всичко на скрап, останалото – БАН-ман, даскали, ВУЗ-ове разни – всичко се закрива, продава, ликвидира…

След изборите министърът сдава, уволнява се, получава заработеното и бяга от България. Има къде да иде човекът, не го мислете, не е опрял до панелка на кредит в „Надежда“. Все пак е бил назначен за „ликвидатор” на няколко „постсъветски” държавици от наше ниво и не от кого да е, а от Световната банка. Скътал е някой долар за черни дни, пък и децата му и без това не знаят български, така че явно му е все едно къде ще се скатае, само да не е тук …

Това, ако не е признание за провал, за изпълнение на чужда, колониална, небългарска политика, здраве му кажи.

Еврото също умирало, казват, дуото Меркози предлага нов, вече федеративен договор за нов Европейски съюз, първа стъпка към нов Световен ред. На по-федеративна, по-наднационална Европа, а не Европа на независимите и суверенни Отечества.Членството ще е с покани, от него зависи дали Европа ще премине на режим на няколко скорости, кои държави ще останат в тази общност и прочее, и прочее. Ние тук обаче се занимаваме с изключително жизненоважния въпрос за това кой ще е футболист на годината, а това за новия ред в ЕС, еврото и прочее ни е през голлинията.

На този фон в държавата тихичко минаваха и заминаваха няколко изключително важни цигански новини. Тихомълком пробутани от правителството, минали без особен отзвук на фона на общия потрес.  Тихомълком пробутани части от колониалния –  и според мен „пиратски” и антибългарски –  план държавата ни да бъде превърната в циганския катун на Европа, просто територия, провалена държава, тип Сомалия.

Територия, раздирана от сблъсъци и конфликти, на която да виреят, колкото могат, цигани, всякакви близкоизточни субекти, наркотици, проституция и престъпност …

Първата новина – правителството, в лицето на министър Цветанов, обеща или по-скоро заяви намерение да „даде”, разбирай да подари, земята под катуните на циганите, които са я заграбили. Незаконно заграбили. Окупирали.

Това е поне втората заявка за раздаване на българска земя на циганите от страна на това правителство, първата направи министър Дончев, преди около година. Тук има няколко проблема :

На първо място е, разбира се, чудовищната несправедливост циганите отново да бъдат облагодетелствани, само защото са цигани. Пак да получат нещо без пари и то отново за сметка на българите. И то не какво да е, а недвижими имоти, земя, собственост. Земя, която ще става все по-скъпа и по-скъпа… вероятно по-скъпа и от петрола един ден. А уж Конституцията ни забранява привилегии на основа на произход. Властта за пореден път си прави оглушки в полза на циганите, и се прави, че не знае и не вижда хилядите безимотни млади български семейства, които трябва да се блъскат и за да издържат неработещите цигани и за наем …
На второ място – в София в огромната си част катуните са построени освен върху общински, но и върху частни земи. Така стоят нещата в двете гета в Баталова воденица, в Орландовци, в Модерно предградие, в Овча купел и къде ли още не … Интересно как държавата ще „даде” на циганите земя, която е частна собственост. Това трябва да е един нов вид „национализация”, по-скоро „циганизация”. По селата окупираните от циганите земи са почти изцяло частни.

Не виждам как това ще придобие каквато и да е било правна форма, дори псевдоправна. Макар че в полувремената на дебрито„Тигър”(Бистрица) – „Конче вихрогонче” (Долно Уйно)явно всичко е възможно…

Както и да е – оземляването на циганите, около един милион души, превръщането им в собственици на българска земя,  която не са платили, не са работили, не са наследили, е една първа стъпка. Стъпка, която ги прави собственици. На земята. С всички правни последици, които произтичат от това.

И сега втората стъпка – „Създават ромска азбука”, заглавие в мрежата, ето и цитат : „Унифицирана ромска азбука се очаква да бъде изработена по международен проект „Възстановяване на европейските измерения на ромските език и култура“, който трябва да приключи през лятото на 2014 г.”. Оставяме на страна, меко казано, съмнителните измерения на приноса на циганския „език”(доколкото изобщо такъв съществува) в европейската култура.

Каква е целта на изкуственото създаване на една азбука и писменост? Обикновено, превръщането на една разнолика общност или едно племе или сбор от племена в народ и нация.А причината да се унифицират изкуствено и почти силом разнородните, разнолики, разноезични цигански общности в Европа може да е само една – създаване на циганско политическо представителство.

Досега властта мимикрираше усилия да образова, впише и приобщи неграмотните и необразовани цигани в снагата на българското общество. За да получат образование и да могат да си намерят работа. Това обаче не може и няма да стане, ако усилията на българската власт са съсредоточени в подпомагането и осъществяването на международен „проект” по създаването на цигански език и писменост. Защото цигански език и писменост няма да впишат циганите в българското общество, тъкмо напротив – ще ги отдалечат, обособят и изолират.

Очевидно целта на този „проект” е такава – циганите да бъдат обособени и отделени. Със своя азбука, писменост и национална циганска принадлежност.

Това са последователните стъпки на този международен ГМО проект – оземляване на циганите, създаване на някаква псевдоазбука, основаване на изкуствена национална циганска идентичност на тази азбука и превръщането на циганите в „държавнотворен” елемент в рамките на българската държава.

По примера и стъпките на албанците в т.нар. Република Македония. От там до искането България да се превърне в мултинационална и „федеративна” българо-циганска държава има десетина години. И няколко „проекта”. По превръщането на България в циганския „щат” на Европа. С плаваща столица на кючека – между Факултето и Столипиново …

Между другото разбрах, че циганите имат една дума за „българин” и „роб” – „дас”. Справка – интернет-базиран българо-цигански „речник”.

Всеки от нас трябва да реши в определен момент дали ще позволи на някой, който си позволява да го нарича роб в собствената му държава, да има думата за бъдещото й…

*Романо тхем- „Циганска държава”, вероятно  леко дърводелски превод от интернет-базирания българо-цигански речник.