Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Гражданска защита


2012-02-07 00:00 | коментара

Или какво да се направи за защитата на едно население за което на никого не му пука.

Периодично, през няколко години, безотговорността, мързелът и безразличието убиват българи. Къде по 8, къде по 9, 10 българи си умират просто така. Смазани, изгорели, удавени. По много. Заради нечия безотговорност. Заради безстопанственост. Заради бездържавност.

Заради общата небрежност, униние, примиренчество и безразличие. Заради това, че вече почти на никой „не му пука” какво се случва около него. Най-много да изпсува през зъби и да се качи на влака за Кардам. Или да си легне под сцепена от десетина години язовирна стена.

Помните ли Цар Калоян ? Язовир Огняново, който удави Богров, Елин Пелин и прекъсна магистрала Хемус ? А наводненията от 2005-та, когато изпуснатите води от язовир Тополница помляха селищата Калугерово, Лисичово и Динката? И потопи Ихтиман и средногорието ?

Заглавията в пресата всеки път бяха едни и същи – безотговорност, безстопанственост …. И прочее, и прочее все иначе верни неща. Само че – ден до пладне … след три дни, властта се напъва, измисля някоя „пиар”(по новому) акция и всичко се забравя. И до ден днешен никой голям „началник” не е влязъл в затвора заради безстопанственост, бездействие, нехайство. Заради това, че тези му бездействия и безгрижие са убили българи. Виновни и наказани „началници” няма. Има обаче убити българи.

Вчера гледах отново размазването, размиването, измъкването от отговорност. Едната министърка не знае колко язовира има в България. Никой не можел да каже. Все едно, че става дума за будки за семки и бонбонки, а не за язовири. А е три години министър.

Други двама спорят чия била или не била стената. И чия отговорността за поддръжката й. Защото стената била спукана, ама отдавна.

Стига глупости. Има си Закон за защита от бедствия. Там ясно е записана чия е отговорността за предварителните действия по предотвратяване на кризи, по организация на аварийно-спасителните дейности и по защита на населението. Ще ви спестя четенето. Отговорността за защита на населението е на кмета на общината, на областния управител, на ресорните министри. И на министър-председателя – обща. Който управлява и назначава и министри, и областни управители вече три години. Не от вчера, та да са изненадани.

Толкоз. Точка по измъкването и обясненията.

А за вчерашния фарс с измъквания с героични въртолетни полети просто няма какво да се каже. Особено на фона на скръбта на почернените семейства. Загубили близки заради мързела, безстопанствеността и безотговорността на властта. А и едно напомняне – разровете се по архивите на телевизиите и новинарските агенции в мрежата и проверете – кой се возеше за снимка на БТР-а през 2005 в Богров и Елин Пелин. Елин Пелин и Богров бяха залети от приливна вълна, заради скъсаната стена на язовир Огняново. Едно към едно същата трагедия като вчерашната.Като две капки вода, ще ме прощавате за черния хумор.

Толкова по въпроса за незнанието, изненадите и бедствието.

Истината е, че отдавна никой не мисли и не работи последователно по защитата на населението при кризи, бедствия и аварии. Плановете, доколкото ги има са безнадеждно морално остарели, разчетени за наборна армия от близо 100 000 човека. Разчетени за средства и ресурси, които отдавна са разграбени или просто унищожени. Като например генераторите и екипировката за софийските болници. Просто се водят на книга. Но не съществуват. Откраднати и унищожени са.

Някой да знае къде му е личното защитно средство „противогаз”? Някой да знае къде трябва да изведе семейството си, ако му рухне блокът ? Някой да има вкъщи скатана „готовност” за първа помощ и оцеляване? Какво трябва да се прави при земетресение, какво при пожар, какво при авария с химикали, какво при наводнение ?

Никой не тренира и не подготвя населението. Твърдо убеден съм, че 9 от 10 софиянци не знаят нито какво да направят, нито къде да отидат примерно при едно земетресение от 7 по Рихтер, каквото е възможно за София. Не знаят къде е пунктът за съсредоточаване и първа помощ, определен за техния квартал или район. Никой не поддържа укритията, инфраструктурата, складовете с продукти от първа необходимост или спасителната екипировка.

Ей така ще си загинат хиляди хора. От безразличие, безотговорност и безстопанственост.

Цялата дейност по подготовката и защитата на населението е просто фарс. Има я на книга, има някакви структури, преструктури, министерства на гръмотевиците и прочее преливане от пусто в празно.

Единственото спасение – абсолютно необходимо действие при това – е създаването на доброволни отряди, обединени в национална гвардия, опълчение, каквото щете. За защита на населението при бедствия, кризи и аварии. Предлагали сме го сто пъти – отново ще го предложим – този път в Столична община.

Защитата на населението от кризи, бедствия и аварии е основно задължение на местната власт. Защитата на населението предполага система от дейности по оценка на съществуващите рискове, предварителна подготовка на населението и инфраструктурата и най-вече системната подготовка и обучение на населението за първи неотложни действия в случай на бедствия, кризи или аварии.

От друга страна съществуват множество клубове на алпинисти, водолази, спелеолози и прочее добре тренирани, екипирани  и образовани хора, обединени около даден спорт, които биха били много полезни като гръбнак за формирането на такива отряди.

Същевременно Закона за защита от бедствия предполага в раздел III, чл. 39 до чл. 47 и възможността за създаване на доброволни формирования за защита на населението при кризи, бедствия и аварии. Правната уредба дава възможност във всяка община да бъдат създадени доброволни отряди.

В закона изчерпателно са разписани правата и задълженията на кмета и доброволеца, член на подобно формирование.

Наличието на действащи доброволни отряди на територията на Столична община ще повиши многократно готовността и информираността на населението за действия при възникване на кризи, бедствия и аварии и при преодоляване на техните последици.

Създаването на доброволни отряди ще направи възможна и предварителната разяснителна дейност сред населението за подготовката му. Ще спаси хиляди човешки животи от безотговорността и безразличието на властта.

Така ги виждам нещата.