Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Орландовският защитен вал


2012-03-15 00:00 | коментара

Когато човек се качи на покрива на някой от блоковете 7, 8, 9 и 10 на ул. „Христо Трайков” в „Орландовци“ и хвърли един поглед на полето наоколо, неусетно сякаш се пренася в средните векове. От север, от изток и от юг блоковете са плътно обсадени от незаконни цигански катуни. Разпънати направо в полето, превърнали го в огромна септична и боклукчийска яма, катуните системно и последователно настъпват към блоковете. Единствената преграда между катуна и блоковете остават гаражните клетки, които погледнати отгоре формират същински защитен вал. Подобен на средновековните валове, които са пазили държавата ни от нашествия. Приликата е поразителна. И нашествието отново е в ход.

Обирите, кражбите, грабежите и нападенията над българите, оцеляващи в тези блокове, са всекидневие. Но ги няма в новините.

Българските граждани, които живеят в блоковете 7, 8, 9 и 10 в кв. „Орландовци“, са жертва на двоен стандарт и дискриминация на основа на своя произход. От години на гърба на техните блокове се формира и разраства циганско гето, изграждано последователно върху имоти частна и общинска собственост. Така нареченото гето „Градините” е известно в цяла София със своята висока битова престъпност, кражбите, обирите и напрежението, което се формира по неговите граници. За това многократно са сезирани районната администрация, администрацията на Столична община, районната и градската прокуратура в София, както и РДНСК. Резултат от тези сигнали и жалби няма. Гетото продължава да си стои и да се разраства. С него нарастват и криминалните случаи, обири и грабежи.

Въпреки многократните уверения на администрацията незаконните цигански постройки не се премахват, а продължават да се захранват с вода и електрическа енергия.

В района цари атмосфера на напрежение и несигурност, провокирани от бездействието и безсилието на властта и арогантността и чувството за безнаказаност на обитателите на гетото.

И сега идва ред на наглостта. След „жалба” от обитателите на незаконното циганско гето администрацията на Столична община започва процедура по описване и последващо премахване на „незаконните” гаражни клетки, собственост на обитателите на споменатите блокове в кв. „Орландовци“.

Това е скандален двоен стандарт и чиста дискриминация на основа на произход. Защото незаконните постройкина циганите се подминават, а други – гаражите на българите – се преследват. Очевидно разликата е изцяло според произхода на собствениците им.

Тези гаражни клетки са следствие, а не причина. Те са последната възможност на съвестните български граждани да опазят своята движима и недвижима собственост от всекидневни престъпни посегателства.

Премахването на гаражните клетки е мислимо и възможно, само и единствено когато администрацията най-сетне изпълни законните си задължения и премахне незаконните цигански гета в района.

В момента сме свидетели на това как администрацията застрашава собствеността и сигурността на жителите на блокове 7, 8, 9 и 10 за сметка на благоденствието и спокойствието на обитателите на незаконното циганско гето на улица „Градините”.

Продължавам да настоявам Столичният общински съвет да задължи кмета на Столична община в най-кратки срокове да предприеме законните действия по премахване на циганското гето в района и останалите в града.

Дотогава настоявам да се намери законен начин собствеността на живущите да бъде запазена и техните гаражни клетки да не бъдат премахвани и описвани като „незаконни”. Защото са защитни.

Формират Орландовския защитен вал срещу последиците от „интеграцията”.