Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Апостола в Цариброд и Босилеград


2015-02-23 18:30 | коментара

Специален коментар на Ангел Джамбазки за „Лентата.ком

 

Преминаха и приключиха шумните и лицемерни официални „чествания“, посветени на годишнината от мъченическата смърт на Апостола на българската свобода.

 

На тях отново чухме и научихме, че Левски е пръв европеец и се е борил за европейски ценности. Не чухме срещу кого се е борил. Не чухме нищо за Османската империя и турското робство.

 

Чухме рехави, осакатени, преиначени, скопени цитати, извадени от изреченията на Апостола, безнадеждно смислово безсмислени. Като например повтаряната до втръсване част от думи на Апостола, преразказвам – „че ще живеем като равни - българи, турци, евреи, арменци“. Ама цитатът продължава – „под нашите, български закони.“ А не под общопланетните такива.  

 

Не разбрахме от кого е бил обесен. Вероятно от противниците на „евроатлантизма“ и европейските ценности. Всъщност точно от тях, ама в битността им на поробители на българския народ и служители на Османската империя.

 

Преживяхме очакваното изпълзяване на неколцината клетници, търсещи бой и популярност, твърдящи, че Апостола е обесен, защото е престъпник и бил осъден, защото бил убиец.

 

Преживяхме и срамните скандали, разпри и каруцарско поведение, посветени на филма за Левски. Истерията на режисьора, кръвното му, размишленията на интелектуалците, споровете дали по това време се е псувало на майка и дали дякон Игнатий би нацепил турското заптие със звучното и характерно за пътници в автобус 78 - „да ти еба майката“.

 

Преживяхме и размислите на словесните онанисти и интернет патриоти, които не са гледали филма, ама държат да го коментират. Ей тъй, да се отбележат по темата.

 

Настрани от официалното обществено лицемерие и простотии, българите извън Отечеството отбелязаха годишнината от смъртта на Васил Левски. Босилеград и Цариброд, извън „официалните“ чествания - българите в Западните български покрайнини, отдадоха почит на Апостола.

 

Тихо, скромно, с уважение. С признание. С патриотизъм. С родолюбие.

 

На български език. В чужда държава. 

 

Има надежда за бъдещето на българската нация.