Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.grama.bg - Балканите – рисковете за стабилността на региона от кризата в Македония и процесите в Турция


2017-05-03 19:36 | коментара

На западната ни граница политическа криза в Скопие преди дни доведе до сблъсъци и напрежение. Сега всички следят дали основните политически сили в Македония ще успеят да успокоят обществото.
На юг Ердоган постави нови условия на ЕС, а еврокомисарят по разширяването каза, че Анкара се отдалечава от европейската перспектива. Днес Външната комисия на Европейския парламент разгледа доклада за състоянието на Турция за 2016 година.
Как ситуацията в региона се отразява на сигурността в страната ни? Може ли България да играе ключова роля в търсенето на стабилност?
В студиото на „Референдум“ темата за стабилността на Балканите дискутираха евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, депутатът от „БСП за България“ и бивш външен министър Кристиан Вигенин, политологът и социолог от НБУ доц. Антоний Гълъбов и Калоян Методиев – политолог от Института за стратегии и анализи. В разговора на живо от Брюксел участват и евродепутатът от групата европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки /ВМРО/ и неговият колега – Илхан Кючук от АЛДЕ/ДПС.
Според Андрей Ковачев събитията в Скопие са резултат от напрежение, което съществува от дълги години в Македония. Страната изостава изключително много в преговорите с ЕС. Увеличават се проблемите с Гърция, а има проблеми и с България. Македония буксува, а македонските граждани са недоволни от липсата на перспектива страна скоро да стане член на НАТО и ЕС, коментира евродепутатът. Не е изненада това, което се случи, и се надявам да надделее разумът и Македония в най-скоро време да има ново правителство, допълни той.
Кристиан Вигенин се съгласи, че напрежението в Македония се трупа от години. „Това, което виждаме в Македония, е абсолютното нежелание от страна на управляващите да дадат възможност на конституционната процедура да доведе до ново правителство, защото нормалното в една демокрация е този, който има мнозинство, да създаде правителство, да избере председател на парламента. Блокирането на този процес създаде напрежение, което избухна от едната страна, но процесите са доста по-дълбоки“, обобщи той. Вигенин допълни, че това ще е едно „пробуждане“.
Проблемът в Македония спекулира с етническото напрежение и продължение на партийна стратегия както от страна на Груевски, така и от страна на Заев, заяви доц. Гълъбов. Според него същественият въпрос е, че „ние поглеждаме от време на време към съседите си и в никакъв случай не виждаме едновременно перспективата на ЕС и перспективите на регионалното сътрудничество“. Всички наши страни първо минаха през членство в НАТО и след това в ЕС. Това, че Алиансът не намери сили да стартира процедура с Македония, беше първият дестабилизиращ фактор, на който ние не реагирахме, отбеляза политологът. По думите му българската външна политика „не се простира в много дълъг период от време“ и „има някакви инициативи, които остават на местно равнище, те се проектират върху цялостното развитие на ЕС“.
Калоян Методиев обобщи, че кризата в Македония е започнала през 2014 година и вече трета година не се намира решение. Трупаше се напрежение и боят в парламента беше закономерна реакция след провокацията, продължи той и заяви, че не очаква ситуацията скоро да се успокои. „Егото на Заев, егото на Груевски – лидерите на две партии, са прекалено големи, прекалено сблъскали се, прекалено лични са нещата вече. И двете страни използват етническата карта – албанската. Албанската карта също се използва сама себе си или от външни фактори, наместват се геополитически проекции от всички всички възможни страни. Тоест, имаме идеалния коктейл нещата да не се случват и тук може да бъде стабилизиращата роля на ЕС към днешна датата“, коментира политологът.
Илхан Кючук отбеляза, че събитията в Македония се коментират в Европарламента. Според него в случая е важно какво може да направи България и не дали конфликтът е етнически или партиен. Действията на „ЕС могат да бъдат само едни – даване на светлина за присъединяване и започване на преговорния процес с Република Македония“, каза евродепутатът и допълни, че Юнкер е допуснал стратегическа грешка, когато преди три години е наложил мораториум на присъединителния процес на страните от Западните Балкани.