Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Сега - В малките градове полицията хлопва вратите в 17 ч.


2017-07-18 18:53 | коментара

Смъртта на 18-годишно момче след побой пред дискотека в Бяла, Русенско, подсети МВР, че в малките населени места трябва да има полицаи денонощно. Вчера главният секретар Младен Маринов издаде заповед всички дежурни части да организират работата си така, че "през цялото денонощие да посрещат граждани, независимо от часа".
Оказа се, че в малките населени места, където все пак има районно управление, то хлопва врати в 17 ч., както администрацията. В колко градове се случва това, не е ясно, но самото съобщение на МВР подсказва, че Бяла не е единичен случай. "Разпореждането засяга основно районните управления, в които към момента достъпът до дежурния служител през нощта е затруднен", пише в съобщението.
За скандалната практика стана ясно от думите на кмета на Бяла Димитър Славов. Пред "Нова телевизия" той разказа, че местното РПУ затваря в 17 ч. "Оказа се, че РПУ-Бяла е с най-големия недокомплект. За мен не е нормално нашата полиция да се заключва. Пет часа вечерта след работа, до сутринта все едно че сме някакъв склад", обясни той.
Няколко часа по-късно от МВР оповестиха заповедта на Маринов. Тя е издадена след "преглед на всички районни управления в малки населени места".
Първоначално арестуваният за смъртта на Ангелов Валентин Маринов бе обвинен в нанасяне на средна телесна повреда. Очаква се обаче прокуратурата да промени обвинението в непредумишлено убийство след смъртта на 18-годишния Алекс Ангелов. Той почина в неделя, след като няколко дни по-рано бе пребит пред местна дискотека. Според разследващите извършителят е 32-годишен ром - момчето отказало да му даде цигара.
Местните обаче не вярват, че само на него трябва да се търси отговорност за смъртта на момчето, стана ясно от думите на кмета. Той обясни, че на мястото е имало група хора, а освен това било странно какво прави 32-годишен мъж в компанията на доста по-малки от него.
ПРОБЛЕМ
Смъртта на момчето за пореден път стана повод дискусии за ромската престъпност. Пред Нова телевизия евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки заяви: "Държавата има огромен цигански проблем и ако се правим, че не го виждаме, тези случаи ще стават все повече и повече. Престъпленията трябва да бъдат наказвани - строго и справедливо. Тези престъпления не се наказват от години. Очевидно е това. Има огромен проблем с липсата на справедливост в тези случаи на битово етническо насилие и на убийства, извършвани от такива групи".