Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. 24 часа - Ангел Джамбазки, евродепутат: Джихадиетите са тук, на Балканите, още не искат да привличат внимание


2017-08-23 19:41 | коментара

Интервю на Румина Димитрова, в. „24 часа“, с евродепутата и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки

 

Трябва да извоюваме изнесена европейска агенция по автомобилния транспорт в България

 

Европа остави мигрантите затворени в гета, които произвеждат омраза, и така сама създаде проблема с терористите

 

Алкохол, който се налива от туба с маркуч на пияни британци - просто това е нещо, на което трябва да се сложи край

 

- Г-н Джамбазки, какъв е дебатът в Брюксел след поредните терористични атаки?

 

- За съжаление, изводът винаги е един и същ. След всяко нападение се чуват празни думи на хора, които не знаят какво да направят, за да се справят с проблема, създаден от самите тях.

 

Проблемът има два плана. На първо място е сгрешената политика на т.нар. интеграция чрез запазване на културните различия. Тази безумна идея доведе до това големи групи хора, вместо да се впишат в обществата, в които са отишли, да се затворят в гета, в които произвеждат омраза. В тези квартали в Белгия, Германия, Франция има хиляди, които смятат, че трябва да наложат над Европа шериатското право и да я управляват по най-консервативните тълкувания на Корана.

 

Те трябваше да бъдат много ясно информирани, че като отидат в Германия, децата им ще имат германски имена, ще носят европейски дрехи и ще ядат и пият това, което е традиционно за там, а не да налагат религиозните си предразсъдъци над останалата част от обществото. Това е

 

провал на

цели поколения

политици,

 

които сега пробват да отрекат вината си. Вторият проблем е разпадът на държавите в Северна Африка и възможността хиляди хора от конфликтни територии да тръгнат към Европа с идеята да вземат социални помощи, без да работят. Нужни са по-здрави граници, съдебна процедура и екстрадиция на лица, заплашващи живота и здравето на гражданите от ЕС.

 

- На Балканите няма атентати, позатихна бежанската вълна. Можем ли да сме спокойни?

 

- Не. На Балканите е Босна, а там има лагери на джихадисти, воювали в Сирия. Виждали сме жестоките клипове с убийства. Тези хора са тук. Засега изглежда спокойно, защото джихадистите намират убежище на Балканите и не желаят да привличат вниманието. С падането на Мосул и напредването на офанзивата в Ракка тяхната агенция излезе с комюнике, което гласеше:

 

Ние не сме

забравили

Балканите.

Гответе се

 

Ще се върнем и там”. Ислямистки клетки има дори в Сърбия и Македония. Профилът на нападенията се променя. Те следват една инструкция, под която беше и нападението в Барселона. Тя ги призовава да използват всички неконвенционални методи. Използваха самолети, железопътния транспорт и ще се случва пак. Все по-трудно ще се установява кой е виновен. Затишието трябва да ни мотивира по темата сигурност. За България това означава поглед върху ислямизираните цигански гета като тези в Пазарджик и Асеновград, където нападателите от язовира са били разследвани по делото за радикален ислям.

 

- Похвалихте вицепремиера Валери Симеонов за акциите му в дискотеките в Слънчев бряг. Това негова работа ли е?

 

- Той е на една от най-високите правителствени длъжности и има задължението да наблюдава спазването на законите. Достойно е за уважение, че посочи лица от подземния свят - братя Маргини, Маджо, някаква Крава, някакво Слънце, прякори от флората и фауната, които определено не се свързват с клубовете по шах и тенис на маса. И тези хора са концесионери за дълго време на най-знаковите плажове по Черноморието. Публична тайна е, че в заведенията се продават фалшив алкохол, наркотици и се укриват доходи. Всеки го знае, но никой за 20 г. не направи нищо, за да върне тази част от България под контрола на държавата. Проверките не са само за шума. Той е уреден законово и е въпрос на здравеопазване и спокойствие. Не може да оставиш една шепа хора, които желаят да се напиват с фалшив алкохол и да ползват наркотици в тоалетните, да издевателстват над останалите, които са отделили средства да отидат на годишната си почивка.

 

Логиката на протестиращите е, че е курорт. Какво означава това? Да тръгнат голи, да правят невероятни неща? Трябва да изберем каква държава искаме - в която идват бедни, прости алкохолици или да поканим платежоспособни туристи и да развиваме икономиката. Симеонов привлече вниманието към този въпрос.

 

- Вие кога за последно бяхте на Слънчев бряг?

 

- Преди 2-3 г. на предизборна кампания. Видях и чух неща, които ме мотивираха да не стъпвам там. Това е място, което помня от дете като приказен курорт. Сега е свинщина заради шепа хора, които нарушават закона. Откакто започнаха проверките, оборотите по морето са се вдигнали със 100-200%. Значи са били укривани. Така се краде от социалната система, бедните българи, пенсионерите.

 

- Има ли конфликт между Симеонов и министърката на туризма Николина Ангелкова, която се разграничи от действията му?

 

- Не. Правителството е построено на основата на подписано споразумение, на управленска програма. Ангелкова представлява другата политическа сила. Не мога да гадая защо е взела това решение. Дейността, която извършват и двамата, е трудна, засяга много интереси.

 

Ангелкова

попадна в тежка

ситуация

 

с проверките на нелегалните къмпинги. Аз я подкрепям напълно. Същите, които искат оставката ѝ, са известни с това, че са се обогатили посредством заменки на панелки в покрайнините на София срещу скъпи имоти в паркове. Те да ни учат на морал, няма смисъл. Настанилите се незаконно върху частната собственост много хвалят Гърция, но мълчат, че там за такова нещо арестуват. Не ги видях да протестират пред гръцкото консулство. Това е двоен стандарт. В този случай министър Ангелкова беше напълно права. Това, че се е разграничила по някакъв начин, не значи, че има проблем.

 

- Кои приоритети на ВМРО влязоха в програмата на правителството, обявена след първите му 100 дни?

 

- Повишаването на пенсиите. Трудно е да се постигне в рамките на вече гласуван бюджет, но тръгна. Предложенията на социалния министър, в чийто екип участват представители от ОП, включваха една от каузите ни - да се спре „професията циганин“ - тези хора да отказват работа и да живеят на социални помощи.

 

Предстои председателство и там заложихме въпроса през България да бъде построен коридор № 8, а ние най-сетне да поемем водещото си място на Балканите.

 

Правителството постави кандидатурата ни за Агенцията по лекарствата. Чувам, че била лоша, но защо никой не си направи труда за 10 г. да я подобри и не се сетиха, че тук няма изнесена агенция. Другият вариант е да се създаде изнесена европейска агенция по автомобилен транспорт и безопасност на движението. Един от българските бизнеси в ЕС е с автотранспорт. Имаме 70 000 регистрирани камиона, които работят в ЕС, и

 

над 100 000

души, които

пряко се хранят

от този бизнес.

 

Държавите, които говореха за свободни пазари и свободно движение на хора, се опитват да попречат на предприемачите от Източна Европа, защото те дават по-ниски цени. Искаме тази автомобилна агенция, която да не позволява на големите в ЕС подобни своеволия. Не е нужно да е в София. Трябва да е някъде, където ще се наемат хиляди хора, ще се направи инфраструктура и това ще завърти икономиката.

 

Трябва да докарваме пари в България и да накараме предприемачите да работят, да печелят, да плащат заплати. Това е истинската политика.

 

- Защо толкова скандали гръмнаха през почивния август? Появиха се тълкувания, че „мирише на предсрочни избори“...

 

- Не съм известен с много прецизно обоняние по тема избори, но на мен не ми „мирише“. Няма причина за нови избори. Социологическите проучвания повтарят картината - ГЕРБ има преднина, след тях са БСП. Ние сме трети, изместихме ДПС. Изборите няма да променят политическата картина, но означават разходи и спиране на работата. На мен не ми „мирише“, на някои може вече да им мирише на печени чушки от есента и това леко им обърква прогнозата.