Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Галерия - Наглата провокация с лекарите в Босилеград


2017-11-15 22:51 | коментара
Опитът за притискане на българското малцинство е арогантен и недопустим.

Какво се случи в Босилеград? Извън всяко съмнение - в поведението на сръбските власти има умисъл. Това е системната и последователна сръбска политика от години на обезбългаряване на тези краища.
Малко история - в края на Първата световна война, когато България вече е обявила капитулация, на 6, 7 и 8 ноември 1920 година сръбската арокупира незаконно редица български селища
Окупацията е незаконна, защото по това време текат мирните преговори. А сърбите бързат да окупират колкото се може повече територия. Прочее те тогава имат претенции към Брезник, Перник, Трън, Радомир, Видин. И целият пернишки въглищен басейн. Според тях границата е трябвало да бъде при Божурище.Всъщност тогава България е спасена от пълна окупация, разделяне и разгром с решаващата намеса на президента на САЩ Удроу Уилсън. факт, малко известен и днес в нашата история и общество. И така - окупирани са български селища на територията на шест днешни общини, плюс град Струмица, който днес е в Република Македония.
Тези дни в паметта на българското общество са останали като Черната граница. Черна граница, защото телените мрежи разделят селища, къщи, дворове гробове дори. Който не вярва - да отиде в село Полетинци. Неин символ и до днес е черната забрадка. Заради черните кърпи, с които български майки и вдовици протестират в Белград срещу окупацията на Западните български покрайнини. Затова на 8 ноември, Архангеловден, отбелязваме Деня на Западните български покрайнини, а в Западните български покрайнини черната забрадка се слага върху националното знаме. От тогава до ден днешен, с малки изключения, когато Покрайнините са били в границите на Отечеството, да речем между 1941-1944, сърбите провеждат политика на
Iтежко етническо! прочистване и национален геноцид
Целта е ясна -българите в Западните български покрайнини да се откажат, да се изселят, да отидат някъде другаде. Тихо, последователно етническо прочистване.
Това и само това е причината за показната акция и за ареста на лекарите. Многократно сме поставяли въпроса за това, че няма адекватна медицинска помощ. Многократно сме искали разкриването на истински здравни служби, с истински лекари в тях в 6-те български общини - Босилеград, Цариброд, Сурдулица, Бабушница, Пирот и Зайчар. Досега това не се е случило. Като играта с учебниците.
Сърбите са задължени да осигурят обучение на български език на българчетата в Покрайнините. Не учене на български език, а обучение на български език - физика, химия, математика и прочее. Години наред отлагат и саботират този процес.
Не отпечатват учебници. И когато бяха притиснати до стената, отпечатаха учебници в тираж тридесет бройки!
И сега скандалът с лекарите. Отчитайки липсата на здравна помощ, българската държава организираше пътуване на нашите сънародници до Военномедицинска академия. Но това са възрастни, болни хора, които трябва да пътуват близо 280 км, за да отидат на преглед. Това не е редно. Това е нелепо. Политика на съзнателен геноцид. Затова Българският културно-информационен център организира тези прегледи. Лекари отиват абсолютно доброволно и преглеждат тези хора. Никой не прави там сърдечни трансплантации и мозъчни операции, говорим за преглед. Защото, ако трябва да отидат в техния областен център -това е Враня, ще се наложи да пътуват 70 км през изключително пресечена недостъпна местност без път. Да се качат на много високо било на планината, Бесна кобила. И то при положение че от края на ноември до края на април пътят е затрупан от преспи и затворен.
Това е драстично, нахално, арогантно нарушаване на човешки права. Да не говорим, че когато един лекар види човек в нужда, той е длъжен по силата на своята клетва да му окаже помощ. Затова говорим за чиста сръбска провокация, за опит на сърбите за пореден път да тъкат на два стана, да се правят на интересни, да притискат българското малцинство
Това няма да се случи.
Изпратих въпрос до председателя на ЕК. Подготвям такива до комисарите по разширяване, здравеопазване и човешки права. Имам среща с председателя на Комисията по външни работи на ЕП Дейвид Макалистър, който е и докладчик за Сърбия. Ще се опитам да вкарам този скандал в годишния доклад на ЕП за напредъка на Сърбия.
Ако сърбите продължават с шумадийските номера, ще искам българско вето.