Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.dailypress.bg - Патриарх Неофит: Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония


2017-11-27 23:16 | коментара

Трябва да поемем протегнатата ръка на Македония. Това каза патриарх Неофит. „Това е най-малкото, защото те са наши братя, наш народ. Ще се стремим да запазим неговото единство“, заяви патриарх Неофит на влизане в Светия синод, цитиран от БГНЕС. 


„Признанието на Българската православна църква (БПЦ) като Църква-майка на македонската е нещо абсолютно достатъчно“, заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на мълчаливото бдение пред Светия синод в подкрепа на искането българската църква да стане Църква-майка на македонската, предаде репортер на Actualno.com. По думите на Каракачанов църквите не са били признати по политически причини. 


На въпрос на Actualno.com каква реакция да очакваме от страна на останалите църкви в региона – сръбската, гръцката, дори руската – ако признаването стане факт, Красимир Каракачанов отговори, че за него това няма значение. „Защо трябва да питаме някой друг? В края на краищата става въпрос за едни хора, с които говорим един език и имаме обща история“. Той уточни, че трябва да има единомислие в църквите, но попита, „ако го няма, това трябва ли да бъде спирачка?“. 


На същия въпрос евродепутатът Ангел Джамбазки, който също присъстваше на бдението, отговори, че не се интересува от реакциите на останалите църкви в региона. „Сръбската църква окупира тези земи в миналото, избивайки български свещеници. Тези, които говорят за православно единство, са убивали свещеници, служители на църквата. Така че техните болежки, драми изобщо не ме интересуват“, поясни Джамбазки......