Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.dailypress.bg - Ангел Джамбазки с ексклузивни разкрития за отношенията с Македонската църква: Владиците да работят за единение като политиците!


2017-11-27 23:20 | коментара

Евродепутатът Ангел Джамбазки се включи в мълчаливото бдение пред Светия синод, с което стотици миряни днес показват съпричастието си към желанието на Македонската църква да бъде призната от Българската православна църква и да й стане дъщерна. Ето какво обяви Джамбазки пред ПИК. 


– Г-н Джамбазки, какво ви накара да се включите в това мълчаливо бдение пред Светия синод. Днес митрополитите се събират, за да се произнесат дали Българската православна църква ще признае Македонската и ще й стане т.н. „майка“… 
– Много български общественици са се събрали пред Светия синод и смея да твърдя, че много хора биха се гордели да бъдат редом с тях. Тук са се събрали и много хора, наши сънародници от Македония, които ясно заявяват, че са българи от Македония, а не някакви други. Те ясно казват, че не искат някой друг да ги определя по друг начин. 
– Какво решение да очакваме? 
– Вижте, тази година бе изключително важна да отстояването на българския национален интерес в Македония от столетия насам. И признаването на българското малцинство в Албания, за което работихме много усилено. Първата стъпка бе направена в Европейския парламент, а след това и в Народното събрание на Република Албания. И договорът за добросъседство между България и Македония, който беше искан, мечтан, чакан и т.н. 
Този договор събори една от най-страшните стени в Европа. Не Берлинската стена е важна за нас, българите, а е важна „черната“ граница, „черната“ ограда, която е поставена 1919-а с незаконната окупация на българските части, когато сърбите искат да вземат Перник, Радомир и т.н., за да стигнат до София. Падането на тази стена си заслужава. И сега искането на Македонската църква да бъде призната от нашата е поредната стъпка към единението на двата народа. Говорим за църквата на две братски части. Единението на тези две църкви е изключително важно. Нека се върнем назад в историята и напомним, че Сръбската църква завзема незаконно и налага властта си редица земи през 1913-а. 
Нека напомня, че когато сърбите завземат тези български земи, те прогонват българските владици, избиват много български свещеници. Това не трябва да се забравя. Казвам го за онези, които са го забравили или не искат да си го спомнят. Православните сърби, православните гърци тогава избиват българските свещеници. И изобщо не ме интересува какво ще кажат сега сърбите, гърците, китайците или марсианците. 
– Има разделение между Сръбската и Македонската църкви. Сега ли е нашият момент да действаме… 
– Да, това е нашият шанс. Те се обръщат към нас, защото в труден момент се обръщаш към най-близкия. Самият факт, че македонските владици протягат братска ръка към Българската православна църква означава, че в самата Република Македония започва преосмисляне на историческата истина, на историческите факти. С признаването на българското малцинство в Албания ние взривихме антибългарското мислене в Македония. Антибългарската теза започва да се разпада, рухва като взривена язовирна стена, която рухва безвъзвратно. В момента Македонската църква търси подкрепа и ние, според мен, сме длъжни да им я дадем. Това ще донесе само позитиви за България. 
– Какво решение да очакваме от Светия синод? 
– Надяваме се да е справедливо. Надявам се да е правилно. Дано не започнат да ровят по Канона, за да ни кажат как не може да стане. Дано да се обединят и да намерят начина. Интересът днес изисква да се намери формулировката, да си подадат ръка и да помогнем. Митрополитите си знаят правилата и как да го направят. Ако митрополитите имат отношение към българите в тези земи, те трябва да мислят и работят за единение.