Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ТВ7 - Предстои обсъждане програмата на Патриотичния фронт с ГЕРБ


2014-10-17 09:53 | коментара

На първо място искам да изясня нещо - съгласие между ГЕРБ и Патриотичния фронт за коалиция не се е случило. Предстои следващ разговор, защото трябва да бъдат обсъдени и нашите предложения каква политика да се води, заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в „Добро утро, България“ по ТВ 7.

 

Той обясни, че Патриотичният фронт няма потребност да бъде във властта. По думите му това категорично не е самоцел.

 

В краткосрочен политически план за нас е много по-изгодно да останем в опозиция и да гледаме как се проваля едно управление. Но ние сме задължени пред хората, които са ни гласували доверие, да водим разговори с политическата сила, спечелила най-много гласове – това е ГЕРБ, каза Джамбазки.

 

Евродепутатът направи аналог между България и Македония, като заяви, че у нас се прилага македонския модел, като там вечно участват в управлението албански партии, а в България – турски.

 

Там има една албанска партия, която управлява с левицата, има и една, която пък подкрепя десните. В България партията на Корман Исмаилов е другата етническа партия, която пък да пробие в дясно на българската политическа сила, както досега това беше ДПС, само че в ляво, аргументира тезата си Джамбазки.

 

Партията на Исмаилов е антиконституционна, категоричен бе той и посочи, че тези хора ползват турски език, за да агитират избирателите си, правят си снимки с турски държавни мъже, също като агитация и в знак на подкрепа.

 

На въпрос за темите, по които не е постигнат консенсус по време на консултациите с ГЕРБ, Ангел Джамбазки каза, че не е специалист в здравеопазването, но при изготвянето на програмата на Патриотичния фронт е търсено мнението на специалисти, които в тази сфера за посочили, че е необходимо да има конкуренция, т.е.  повече от една Здравна каса.

 

В интерес на истината в приоритетите на Реформаторския блок има разумни неща – има експертност в програмата им, сподели заместник-председателят на ВМРО.

 

Попитан дали е вероятна коалиция между ГЕРБ, ББЦ, АБВ и Патриотичния фронт, каквато информация излиза в някои медии, Джамбазки отговори, че това прилича на „хвърляне на боб“ или игра на тото.

 

Той още един път защити позицията на Патриотичния фронт, която е срещу това ДПС да участва във властта, както и всички етнически партии.

 

Помолен да коментира поведението на „България без цензура“ Ангел Джамбазки заяви, че абсолютната непоследователност се превръща в отличителна черта на тази партия. Но той все пак изрази добронамереност, като им пожела политическо здраве и посочи, че тепърва им предстои политически да се доказват.

 

Анализът, който направи Джамбазки за политическата ситуация в момента, бе, че избирателите са постановили да не дадат на никоя политическа сила правото сама да управлява и според него политиците са длъжни да се съобразят с това.

 

Той защити и идеята за намаляване на държавната субсидия за партиите.

 

За Патриотичния фронт в 43-тото Народно събрание Джамбазки заяви, че е убеден, че няма да изпълнява ролята нито на златен, нито среден пръст. По отношение на „Атака“ той смята, че пази партия е предала своите избиратели и е „осребрила“ това поведение.

 

Ангел Джамбазки заяви, че участието на Патриотичния фронт в управлението зависи от това дали ще се случи обединим около програмите на партиите, с които ще бъде съставено правителство. Напомни и за категоричната позиция кадрите на ДПС на всички нива да бъдат извадени от властта. Това може да се случи дори само с провеждането на един конкурс за конкретен пост.

 

Метин Казак, Четин Казак и цялата тази организирана престъпна група ДПС имат място в Катар само като политически имигранти, а не да представляват България като посланици. Казак отива в тази държава поради икономически интереси, заяви още той.

 

Имаме искания за промени в Избирателния кодекс – от десет години предлагаме задължителното гласуване и изчистване на избирателните списъци, регламентиране на гласуването в чужбина, изброи Джамбазки.

 

Не е нормално турската държава да организира нашите избори на нейна територия. Аз съм против да се гласува в Турция, защото за какви граждански права говорим, че ще бъдат нарушени на тези хора, та те ако са българи, поне български език да знаеха, възмути се той.

 

Във връзка с етническия и религиозен мир в страната Джамбазки поясни, че ДПС спекулира с темата и извива ръцете на обществото. Според него етническият мир е вследствие решение на българския народ, а не на една протурска партия.

 

ДПС доказа, че покровителства имами, вече осъдени за разпространение на антидържавна идеология. Хюсеин Хафъзов от своя страна е неприкрит ислямист, което е реална опасност за демократичните устои на страната, каза той.

 

Джамбазки даде и друг пример за недопустимо ислямизиране на територията на България – осъденият проповедник Ахмед Муса от Пазарджик участва във видео материал, на който са заснети мъже, носещи тениски със символа на терористичната организация „Ислямска държава“. Заместник-председателят на ВМРО припомни, че това са онези хора, които режат глави на християни в Сирия и Ирак, онези, срещу които целият свят се изправи.