Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. 24 часа - 3 протеста посрещнаха новите депутати


2014-10-28 09:22 | коментара

Скандираха срещу Бат' Сали, депутатката Баракова и КТБ

 

Три протеста посрещнаха депутатите в първия им работен ден.


Стотици граждани на Дупница и Кюстендил дойдоха да протестираха срещу избора на Александър Методиев, известен като Бат1 Сали, за депутат от ДПС. Шествието, което бе подкрепено от националния клуб на привържениците на "Левски" и от ВМРО, започна от централата на ДПС. Участниците настояваха Методиев, за когото са гласували едва 864 души, да не полага клетва като депутат. Малко преди шествието да стигне до пл. "Народно събрание", към него се присъединиха лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов и евродепутатът и зам.-шеф на партията Ангел Джамбазки.


Промени в Изборния кодекс, въвеждане на мажоритарен вот и възможност избирателите да отзовават депутати бяха сред исканията на протестиращите. Настояха всички парламентарни партии да декларират, че промените в избирателната система са не по-малко важни от актуализацията на бюджета и смените начело на БНБ.
"Ако Бат' Сали се закълне като депутат, ще има напрежение", закани се кметът на Кюстендил Петър Паунов. Подписката срещу избора му вече е подкрепена от над 40 000 души, обяви той.


300 дупничани пък блокираха за половин час по обяд главния път Е-79. Над 5 км колона от автомобили се образува в двете посоки, но шофьори и пътници търпеливо изчакаха и дори подкрепяха с клаксони недоволството на дупничани. Сред чакащите бяха и гръцки туристи, които слязоха при протестиращите и ги подкрепиха. "Дано разумът да надделее и Бат Сали да се оттегли", каза кметът на Дупница Методи Чимев, който също бе на блокадата.


И избраната за депутат от "България без цензуpa" Анна Баракова събра протест под прозорците на парламента. 20-ина викаха срещу влизането й в НС. Там я изстреля феноменът 13/13, после учителката обяви, че напуска партията си и ще е независим депутат. Тя се оплака, че бившите й съпартийци й оказвали натиск да се откаже от парламента. Протестиращите издигнаха плакати "Баракова -срам за Пловдив" и "Баракова, върни мандата".
Пред парламента се събраха и вложители в КТБ, които настояват трезорът да бъде отворен и да получат достъп до парите си. Сред тях беше и фолкпевицата Луна.


Двама от протестиращите дори се опитаха да влязат в парламента, но бяха спрени от полицията. Присъствието на униформени около Народното събрание бе засилено.


С трите протеста се смесиха и гражданис пискания към всички политици за отговорно поведение, донесли сме им цървулите на бай Добри и шапката на отец Иван, каза православен свещеник, който оглеждаше влизащите нови депутати от Паметника на Цар Освободител.
Стр. 4