Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Дума - Германци тръгнаха да рушат стената по границата с Турция


2014-11-10 15:24 | коментара

Два автобуса с германски радикални групи пристигнаха на българо-турската граница, за да прережат символично оградата между двете страни. Първоначално чужденците се бяха заканили да разрушат стената между двете държави с обяснението, че съоръжението пречи на хората да упражнят правото си на свободно придвижване. Вчера обаче те обявиха, че ще направят артистичен пърформанс, с който да отбележат годишнината от падането на Берлинската стена. Стотината активисти, на възраст между 20 и 35 години, пристигнаха край село Голям Дервент на българо-турската граница. В района имаше засилено полицейско присъствие, провокирано от първоначалните закани на радикално настроените младежи.


"Това е символична, артистична акция. Имаше 300 души, които искаха да участват, главно от Германия. Трябваше да откажем на 200 от тях, за да може да дойдем 100 души. Ние бяхме добре посрещнати тук. България е свободна страна с приятни хора. Това е гаранция, че свободата на политическото изкуство е възможна, както се разбира от думите на вътрешния ви министър, който каза, че може да направим нашата акция, без да нарушаваме закона", разказа техният представител Филип Рух. Чужденците поискаха да отидат до оградата и да застанат до нея, вдигайки в ръце инструменти за рязане. Шефът на Главна дирекция "Гранична полиция" преговаря с тях около половин час и беше категоричен, че не може да ги допусне да видят оградата заради провеждаща се операция там. Такъв аргумент МВР е изтъкнало и в официален отговор до активистите, пратен по-рано тази седмица.


Евродепутатът Ангел Джамбазки смята, че целта на активистите е да пропуснат колкото се може повече нелегални имигранти в Европа. "Тази група, която сега е в България, в Унгария е била спряна от унгарската полиция и са били конфискувани голям брой секачи за тел, ножици за телена мрежа и различни екипировки. На мен ми се струва, че самата информация тогава, когато се вдигна шум, ги мотивира в момента вече да започнат да си говорят за пърформанси. Ако им разгледате изявленията, на тази група, които се определят сами себе си като "леви", "немски", "зелени" и "анархисти", ще забележите, че тези хора много подкрепят тези, които са в полза примерно на нелегалната имиграция", заяви Джамбазки. Той добави, че те от много години работят с различни големи мюсюлмански общности, и предположи, че се стремят да пропуснат колкото се може по-голям брой нелегални мюсюлмани от Африка в Европа.
Стр. 4