Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Струма - Жителите на Баня се вдигнаха на протест срещу депото, за 5 мин. блокираха движението


2015-01-26 14:09 | коментара

Над 150 души от разложкото село Баня излязоха вчера на пореден протест срещу изграждането на регионалното депо за битови отпадъци, чиято първа копка предстои да бъде направена на 30-и януари.


Въпреки ранния час, делничния ден и дъждовното време протестиращите блокираха главната улица пред кметството, след което се преместиха на площада. Малко по-късно протестното шествие се отправи към кръстовището на Баненска буна, където за около 15 минути хората блокираха главен път II-84 (Разлог-Велинград). 20 полицаи от Разлог и Банско следяха за реда. Блокадата премина спокойно и не се
Стигна до ексцесии и сблъсъци между протестиращите и органите на реда. Движението беше спряно напълно само за около 5 минути, след което беше отклонено и автомобилите бяха пропускани да преминават, заобикаляйки островчето на кръстовището.


На протеста присъстваха евродепутатът Ангел Джамбазки и депутатите Борис Ячев и Атанас Стоянов, които бяха категорични, че все още има надежда изграждането на депото да бъде спряно.


"По едно от делата има възможност за обжалване на най-висша съдебна инстанция, така че все още има надежда. Аз вчера пуснах сигнал в Европейската комисия, в който изложих всичките опасения на членовете на "Баненска буна". Сигналът е за цялостна проверка на документацията на общината, а именно - да се установи дали няма заблуждаващи неща, дали са направени всички задължителни процедури и т.н. Мисля, че има зелена светлина в тунела, но все пак не искам да давам напразни надежди и да се ангажирам с обещания", каза евродепутатът Ангел Джамбазки.


"В интерес на истината, трябва да признаем, че от законова и правна гледна точка ситуацията е изключително тежка и трудно може да се намери някакво оптимално решение, в което да са удовлетворени всички страни, защото процедурата вече е толкова ускорена, че в близките дни се очаква първа копка на депото, което означава, че вече има избран изпълнител на проекта по Закона за обществените поръчки. В крайна сметка, когато има загриженост и поети ангажименти, те трябва да се спазват и в тази връзка сме убедени, че и в разговор с МОСВ, и с инициираната вече среща с премиера Б. Борисов ще се намери някакво решение. Все пак преди около три години по негово разпореждане беше спрян проектът за депото в община Кочериново. Искрено се надявам на разбиране от негова страна", каза Атанас Стоянов.


От "Баненска буна" пък обявиха: "Ние сме за депо, но на подходящото място. Има много места в България, които са само територия, нищо друго. Нека предадат на тази територия стопанско значение", беше категоричен председателят на сдружението Марин Янков.


Въпреки притесненията на хората от община Разлог са категорични, че изграждането на депото по никакъв начин няма да навреди на здравето им и че бавейки реализирането на проекта, санкциите за страната ни ще са огромни.


"Досега всички съдебни решения са в полза на община Разлог", каза зам. кметът на общината Иван Гюров, който е и ръководител на проекта и допълни: "По всеки сигнал и жалба, пуснати до институциите, ние сме проверявани. Всички проверки показаха, че както нашите действия,така и тези на МОСВ са законосъобразни. Това означава, че следва да стартираме строителството на новата регионална система за управление на отпадъците", каза Иван Гюров.


Кметът на Баня не слезе сред протестиращите, но сподели, че като жител на Баня не е удовлетворен от развитието на нещата. "Моето мнение е, че ако се изпълни по проект, както е заложено, няма да има място за притеснение относно екологията. Моите притеснения са, че при транспортирането на отпадъците е възможно камионите да преминават през селото, въпреки че има определен обходен маршрут, и това не бива да се допуска. Могло е да се избере и друго място, но това не зависи от мен", каза кметът Николай Драговчев.
От "Баненска буна" обявиха, че ще продължат да се борят. Вече има внесена жалба до Висшия съдебен съвет за проверка на делата, отсъдени в полза на общината. Ще бъде обжалвано и едно от делата. Жалба е внесена и до ДАНС с искане за разследване действията на екскмета на Разлог Любен Татарски за незаконна сделка, свързана с продажбата на 16 дка общинска земя и всички нередности, свързани с нея.
24.01.2015
Стр. 3