Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Вяра - Евродепутатът Ангел Джамбазки би тревога пред шефа на ЕК Жан-Крод Юнкер за сметището в Самоков: Какви са гаранциите за здравето на хората, ОВОС-ът е пълен с неточности, боклуците ще се складират на 1 км от града до реки и яз.


2015-03-11 16:30 | коментара

Евродепутатът Ангел Джамбазки попита председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер какви гаранции могат да бъдат дадени на гражданите на община Самоков, че евентуалното изграждане на регионално депо за отпадъци в землището на града няма да застраши техния живот и здраве. Джамбазки се интересува и защо е необходимо изграждането на това депо точно върху този изключително неподходящ терен.


Зам.-председателят на ВМРО отправи официалното питане след съгласуване с представители на Инициативен комитет срещу "Изграждане на регионално депо за отпадъци ПИ 65231.915.100 с обща площ 327024 м2 в землището на град Самоков".


"Първоначално е прието сметосъбирането и депонирането на отпадъците за общините Самоков, Ихтиман, Долна баня и Костенец да бъде обслужвано от Регионалната система за управление на отпадъците в регион Костенец. Определена е и площадка, отдалечена на над 7 километра от най-близките селища. След това теренът е преместен от община Костенец в община Самоков. През 2010 г. Общински съвет - Самоков със свое решение заменя два поземлени имота с площ съответно от 93 001 кв.м и с площ от 23 499 кв.м, собственост на фирми фантоми съответно "Гал Гал Супер Вю" ООД и "Рафаел - 2008" ООД в местността Рашид бегов чифлик, закупени преди това от тези фирми с инвестиционно намерение за изграждане на ваканционно селище, макар и в учудваща близост със съществуващото градско сметище, с равни по площ терени в южната част на гр. Самоков в подножието на Рила планина.

 

Този нов терен е на изключително неподходящо място от екологична гледна точка - намира се на около един километър над гр. Самоков и над близкостоящото с. Драгушиново, през него протичат две, макар и малки реки, самата местност се намира в санитарно-охранителната зона на язовир "Искър", който снабдява столицата София с питейна вода, което създава предпоставки за евентуални сериозни рискове по отношение на живота и здравето на жителите на община Самоков и на гр. София.


Ето защо възникна огромно обществено недоволство. Инициативният комитет още през 2010 г. поставя въпроса за провеждане на местен референдум; за около три месеца над 5000 граждани на община Самоков се подписват срещу това инвестиционно намерение; организират се няколко граждански протестни митинга в Самоков и в София, в които участват над 500 лица", обяснява Джамбазки.

 

Според него липса обективна оценка за необходимостта от смяна на терена. Не е направена обективна оценка на влиянието на планинските ветрове върху разпространението на бъдещите сметищни газове към г. Самоков и към с. Драгушиново; "С оглед наличието на тези фрапиращи неточности в Доклада за оценка на въздействието на околната среда и водите Инициативният комитет предприе обжалване пред Административен съд и пред Върховен административен съд-София", заяви още Джамбазки.
11.03.2015
Стр. 6