Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в.Дума - ЕП очаква напредък от Македония в отношенията й с България


2015-03-14 21:28 | коментара
Евродепутатите гласуваха резолюция за бившата югославска република, в която се споменават гражданите с българско национално самосъзнание
 
Европейският парламент гласува резолюция за напредъка на Република Македония за членство в Европейския съюз. За първи път в официален документ на ЕП е записано, че "силно насърчава властите и гражданското общество да предприемат необходимите мерки за историческо помиряване, за да бъде преодоляно разделението между и сред различните етнически и национални групи, включително гражданите с българска идентичност".

Властите в Република Македония трябва да се съобразят с резолюцията на Европарламента, за да продължат успешно преговорите по присъединяване към ЕС.

Промените в резолюцията са предложени от българските евродепутати Сергей Станишев, Ангел Джамбазки и Андрей Ковачев.
С резолюцията си евродепутатите призовават за по-нататъшен напредък, включително в контакти на високо равнище между правителствата и в двустранните отношения с България с оглед на договарянето на споразумение за добросъседски отношения. Евродепутатите изразяват своята загриженост относно използването на исторически аргументи в настоящия дебат със съседите и приветстват всички усилия за съвместното честване на общи исторически събития със съседните страни членки на ЕС. ЕП смята, че "това би могло да допринесе за по-доброто разбиране на историята и добросъседските отношения".

Сред препоръките, заложени в резолюцията и отнасящи се до България, са: спиране на езика на омраза към страната ни, гарантиране правата на всички национални общности да ползват родния си език като официален, като и да имат медии на този език, да имат право на свои обществени и политически организации.

"По време на дебат в Страсбург по доклада за напредъка на Македония по пътя й към членство в ЕС, изразих категоричната си позиция, че страната отбелязва напредък в определени области, но от нея се очакват конкретни действия и в посока добросъседските отношения с България." Това написа във фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев. В същото време българският евродепутат изрази загрижеността на социалистическото семейство "относно влошаващата се политическа ситуация в нашата съседка". "Докато управляващите не поемат инициативата за възстановяване на политическия диалог, посредничеството на европейските институции няма да реши вътрешните проблеми на Македония", подчерта Ста-нишев. Той определи атаките срещу лидера на опозицията като поставящи под въпрос ефикасността на съдебната система, "която вече търпи критики за избирателно раздаване на правосъдие под влияние на управляващите".