Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.chernomorie-bg.com - Сезират ЕК за унищожена земя край Градец


2015-05-15 16:57 | коментара

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки ще сезира Европейската комисия, заради унищожаване на декари със земя край Градец.

 

Повод за това стана сигнал на бургазлията Александър Асланов, който обработва земи в котелското село, които попадат в "Натура 2000". "От две години косим и балираме сено там. Само за един месец циганите в Градец унищожиха 30 дка от площта. Влизат в нивите, добиват незаконно плочи, продават ги на фирми, които товарят на камиони и след тях остават огромни дупки и земя, която вече не може да се работи", разказа Асланов. Той показа снимки на роми, в момент, в който копаят на нивите, както и резултат от тяхното посегателство върху земята. По думите му инертни материали се добиват незаконно в границите на "Натура 2000", фирмите, които изкупуват плочите нямат договори за концесия. За това използват циганите, които унищожават земята. "Товарят материалите на камиони, които са без номера и винетки и са паркирани на площада в Градец. От едната страна са те, от друга - цигани, които незаконно изсичат дърва и камионите им отново минават през нивите ни", обясни Асланов. Унищожена веднъж тази земя няма как да бъде възстановена. С това се занимава основно ромската фамилия Борисови. "Искаме това престъпление да бъде криминализирано и да не може да се посяга върху земеделска земя", допълни бургазлията.

 

 

"Ще внесем законодателни промени чрез нашата група на Патриотичния фронт в Народното събрание. В същото време ще сезирам и ресорните еврокомисари, за да видим знаят ли те как се изразходват европейските средства, защото същите тези цигани получават пари по социални програми и дали, според тях е уместно да се унищожават земи в "Натура 2000", допълни Ангел Джамбазки. Според него, ако този модел продължава, Градец ще се превърне в една утрешна България. "От битова престъпност ще се стигне до етнически конфликт", допълни и лидерът на ВМРО в Бургас Георги Дракалиев.

 

"Тези цигани са ходещи бюлетини и носят по 12 лева субсидия на година. Това е моделът на ДПС, а ние плащаме тази бюлетина", заяви още Джамбазки.

 

 

В Градец живеят около 100 българи и близо 6000 цигани. "Фамилията на Борисови е около 200 души, които създават проблемите. И другите цигани се страхуват от тях и не искат да живеят заедно", разказаха жители на котелското село. Кражбите при тях са ежедневие. Местните власти обаче само вдигат ръце. Александър Асланов е подал серия от сигнали за унищожената земя, но от прокуратурата са му казали, че това е в правомощията на местната власт, която обаче не реагира.