Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Старозагорски Новини - ВМРО в съюз с НФСБ се цели в 1 депутатски мандат на ДПС


2014-08-06 00:00 | коментара

Амбициозно намерение - да спечели 1 от общо 11 -те депутатски мандата в 27-ми Старозагорски многомандатен избирателен район,декларира в петък пред медиите евродепутатът и зам.-лидер на ВМРО-БНД Ангел Джамбазки. Той уточни, че се надява това депутатско място да е за сметка на единия от настоящите два мандата на ДПС. В предишното, 41 -во, Народно събрание ДПС пратиха само един старозагорски депутат (Лютви Местан), а по-рано никога не бяха печелили мандат в Старозагорски регион.
За да се случи целта на 5 октомври, според Джамбазки е достатъчно да се работи сериозно и мотивирано. Сдържано и толерантно войводата се изказа и за доскорошния съюз с партия "България без цензура", който се разпадна заради желанието на следовниците на Бареков да участват самостоятелно в предсрочния парламентарен вот. Джамбазки призна, че евродепутатският му мандат е нямало как да се реализира извън тази коалиция с Б§Ц, ЗНС и "Гергьовден", но горещо защити приноса на ВМРО-БНД - с половин милион лева от законната им държавна субсидия и с около 70 хил. гласа.
По-ведро - като дълго чакано обединение на патриотите, Джамбазки определи коалицията с НфСБ, която бе сключена два дни след пресконференцията му - в неделя, 3 август. Щели да привличат и патриоти, и хора, разочаровани от "златния пръст" (тук очевидно визираше Волен Сидеров).
Пространно Джамбазки се спря и на актуалните за България теми, обсъждани в Европарламента, където е новото му работно място - новата бежанска вълна от Сирия и Ирак. "Повече от двеста души преминават границата ни нелегално всеки ден", алармира Джамбазки. Нов тежък социален проблем застрашава българската държава и ще бъде неминуемо главоболие, опасява се той. В ЕП било разговаряно най-застрашените от тази вълна страни - сред които България, Малта, Гърция и др., да бъдат допълнително финансово възмездени. По другата актуална тема -избора на български ев-рокомисар, евродепутатът подчерта, че по-важен от личността бил ресорът. Той специално имал изключително предпазливо отношение към Кристали-на Георгиева заради нейни изказвания за бежанския поток у нас, които квалифицира като неадекватни. "Земеделието би бил интересен ресор за българския еврокомисар, а също така енергетика или нелегалната миграция", предположи Ангел Джамбазки.Той все пак си пожела да не преживяваме отново резила с бившия министър Румяна Желева.
Зам.-лидерът на ВМРО-БНД подложи на остра критика подписания договор с американската енергийна компания "Уестингхаус". Според Джамбазки, такъв реактор още никой не бил виждал, а цената му била безумна.
04.08.2014
Стр. 4