Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Десант - Ангел Джамбазки: Въвеждането на квоти за имигрантите е грешка


2015-05-26 10:19 | коментара

Според българския евродепутат Ангел Джамбазки предложението за въвеждане на квоти и разпределяне на мигранти между държавите членки на ЕС е недостатъчна мярка.


Съветът и Европейската комисия лансират тази теза като една от мерките за облекчаване на ситуацията с хилядите имигранти, които ежедневно влизат на територията на Европейския съюз.


"Считам, че въвеждането на квоти е грешка. Това лекува симптома, а не болестта. Говорим как ще разпределяме 20-30 хиляди нелегални имигранти между 28-те държави членки. А когато тази квота свърши? Ясно е, че след това пак ще страдат България, Италия, Испания, Гърция, които отново ще бъдат оставени да се оправят сами.
Квотите са лицемерие и двоен стандарт. Само в Италия влизат по около 1000 души на ден, а в България границата преминават 100-150 човека дневно“ - коментира Джамбазки.


Подобна е реакцията и на представители на Великобритания, Франция, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Унгария и Испания, които също считат предложението за квоти за неудачно и неработещо.


Според евродепутата, ако квотната система се възприеме, то не е ясно по какъв механизъм ще се определя колко и кои имигранти да се разпределят между държавите и колко да останат в страните, в които са влезли. И в момента България е приела в пъти повече лица, отколкото може да си позволи да издържа. Проблемът е и в крайно либералния подход, който се прилага тук, а именно над 2/3 от молбите за статут се одобряват.


Позицията на българския представител в Европарламента е, че нелегалната икономическа имиграция от Близкия Изток и Африка не бива да се толерира и вместо да се дават статути на тези мигранти, те трябва да се депортират, както смята да постъпва оттук нататък Франция.
22.05.2015
Стр. 3