Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.inews.bg - Ангел Джамбазки: Стига толкова нелегални имигранти


2015-05-29 11:41 | коментара

Пред iNews евродепутатът заяви, че не бива да приемаме повече чужденци и предупреди, че очаква нови проблеми с циганското малцинство у нас

 

Българските центрове за бежанци се пукат по шевовете. Десетки имигранти чакат на границата с Турция да влязат у нас, но няма къде да бъдат настанени. България пое най-тежкия бежански поток, но въпреки това ЕС ще поиска от нас да приемем стотици емигранти от Италия и Гърция, макар да е наясно, че бюджетът и сега се задъхва да изхрани всички, които вече са у нас. Какво трябва да направи България в тази ситуация? Отговорите търсим от евродепутата Ангел Джамбазки.

 

Местата в бежанските лагери и центровете за чужденци у нас вече са запълнени. Но ето, че сега Европа може да ни накара да приемем още няколкостотин. Какъв трябва да бъде отговорът на България? 

 

Категорично не съм съгласен да приемаме когото и да било повече. В момента в България има непропорционално на населението и нелегални имигранти, тъй като не говорим за бежанци, а и за нелегални имигранти. И категорично държавите членки от ЕС трябва да поемат солидарно тази тежест, а не да я стоварват на граничните държави. Защото в момента се получава следната ситуация – под напрежение са Гърция, България, Италия и Испания, защото са гранични. И категорично, неслучайно повтарям 100 пъти тази дума, просто не съм съгласен. Това е абсолютно против българския национален интерес.

 

Смятате ли, че правителството отстоява достатъчно добре този интерес или по-скоро хвърля прах в очите? И защо някои страни просто отсичат, че няма да приемат повече чужденци и тяхната дума се слуша в ЕС?

 

Някои страни си следват националните интереси по този начин и тях изобщо не ги интересува. А нашите се съобразяват и се правят на любезни винаги и за всички. В резултат на това и в този случай с нелегалните имигранти България не си защитава интереса. И по този въпрос политиката на правителството и на Външно министерство трябва да бъде много по-твърда. Ние не само, че не можем да приемаме повече нелегални имигранти. Ние трябва да поискаме и преразпределение на тези, които се намират в България в момента.

 

Да, но ако попитате в ЕК по-скоро ще ви отговорят, че проблемите са само в средиземноморските държави.

 

Защото ние очевидно не поставяме въпроса достатъчно ясно на европейско ниво. Трябва да направим като Гърция. Гърците заплашиха, че ще пуснат всички в Германия и видяхме как веднага им се обърна внимание.

 

Дали пък бежанският проблем не се използва като аргумент и за отлагане на членството ни в Шенген?

 

Напълно е възможно и такова тълкувание. Нашето присъединяване в Шенген е блокирано поради политически причини, а не поради технически. Това е абсолютно ясно на всички. Дори в момента вие забелязвате, че България е претоварена от тази вълна. Вълна не от бежанци. Правилната дума е нелегални имигранти. Не би било вярно да се каже, че всички те са бежанци. В този смисъл ние трябва да си гоним нашия интерес и да не се съгласяваме да приемаме повече хора, защото не можем да ги издържаме.

 

Събитието, което прикова погледите на европейците вчера бе речта на Нейно Величество, от която разбрахме, че Великобритания ще направи всичко възможно, за да ограничи имиграцията?

 

Бих коментирал само, че Великобритания изразява своя национален интерес. Абсолютно са прави да го защитават.

 

Тогава трябва ли да има ограничение на трудовата емиграция вътре в ЕС?

 

По-скоро не на трудовата, а на социалната миграция. Това вече е огромен проблем. Има хора, които отиват във Великобритания, за да се възползват от социалните пакети на страната. И това категорично не са българите и румънци, нали? Всеки, който е бил във Великобритания знае много добре кои са хората, които най-много се възползват от социалните помощи на страната. Между другото една голяма част от самото британско общество е твърде декласирана и всъщност се възползва от тези социални помощи. А повечето хора, които отиват от България и това е статистика – не само, че не ползват помощи, а напротив – работят и с данъците и таксите, които плащат спомагат за просперитета на британската икономика. Така че тезата за лошата имиграция е абсолютно неприемлива що се отнася до българите и до румънците.

 

Следите ли какво се случва в Гърмен?

 

Разбира се. Нещата в Гърмен са напълно ясни. Там имаме многогодишно управление на ДПС, имаме абсолютно разпасала се циганска махала, която не следва никакви закони, имаме очевидни измами, след като някой е откраднал европари, за да построи бизнес парк, а всъщност виждате колко грозно се е получило... виждате етническия модел на ДПС. Това е техният етнически модел – сегрегация, отделяне на обществото, неуважение към законите, към българската държава и държавност. Това е един малък модел на разпада на държавата ни.

 

Допускате ли там да се случи „Катуница“ 2 и напрежението да се пренесе и на други места, където има махали?

 

Смятам, че такова напрежение в държавата ни ще има все повече и повече в условията на гражданската война, в която се намираме в момента според мене.