Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Струма - След 5 г. вражда петричкият ексдепутат Б. Ячев и лидерът на ВМРО Кр. Каракачанов се появиха заедно на митинг-шествие в Благоевград


2014-08-05 00:00 | коментара

Бившият петрички депутат от ВМРО Борис Ячев и националният лидер на организацията Красимир Каракачанов след петгодишна вражда се появиха заедно на съботния митинг-шествие в Благоевград, организиран от новата коалиция "Патриотичен съюз" в чест на 111 г. От Илинденско-Преображенското въстание. Ячев и Каракачанов се скараха жестоко преди 5 г. дори заради конфликта им се разцепи и монолитната тогава ВМРО-БНД. След това политическата кариера на Борис Ячев се разви в посока учредяване на дублетно ВМРО-НИЕ, от което впоследствие остана само политическа партия Национален идеал за единство, чийто председател той стана през 2013 г. НИЕ на евроизборите участва в коалиция с Haционалния фронт за спасение на България на Валери Симеонов, а ВМРО-БНД на Красимир Каракачанов вкара Ангел Джамбазки в европарламента като коалиционен партньор на новата партия на Николай Бареков - ББЦ. Съботшто шествие в Благоевград всъщност бе първата политическа изява на поредната патриотична коалиция "Патриотичен съюз", в чийто състав освен ФНСБ са вече и ВМРО-БНД и НИЕ. Така, заставайки отново в един отбор, скараните Каракачанов и Ячев потвърдиха сентенцията, изречена от Уинстън Чърчил, че няма вечни приятели и вечни врагове - вечни са само интересите. На въпрос на "Струма" това, че са един до друг, означава ли, че вече са се одобрили, и Каракачанов, и Ячев отвърнаха единствено с кисели усмивки.
Иначе шествието с активисти на ВМРО-НФСБ и НИЕ, което започна в съботния ден от жп гарата в Благоевград, премина по централните улици, през паметниците на Тодор Александров, Пейо Яворов, Георги Измирлиев-Македончето и приключи с голям митинг пред паметника на Гоце Делчев на площад "Македония", събра над 1000 души. Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки с рупор в ръка дирижираше скандиранията с мотото: "И преди, и сега, Македония е българска!"
04.08.2014
Стр. 2