Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Наблюдател - Две деца от Босилеград спечелиха конкурс и отпътуваха за Брюксел


2015-05-29 15:42 | коментара

Тържественото отбелязване на 24 май - Денят на славянската писменост и на българската просвета и култура, организирано в с. Извор, Босилеградско от Културно-информационен център - Босилеград беше саботирано от местната власт, като не бяха допуснати децата и техните учители да се включат в тържествата. Празникът се проведе в двора на църквата "Св. Троица", в който още личат останките на първото килийно училище в района.
Организаторите от КИЦ бяха приготвили подаръци за най-добрите ученици.


Гости на празника бяха областният управител на Софийска област Росица Иванова, депутати от Парламента на България, секретарят на ВМРО Стефан Грънчаров, областният председател на ВМРО-Кюстендил Георги Петров, представители на ВМРО-БНД "Младежи" - София, Горан Благоев - историк и журналист.


"Обадиха ми се директорите на училищата и ми бе обяснено, че причината да не пуснат децата е, че според тях ще използваме децата с политическа цел. Такова е тяхното разбиране. Подобно нещо се случва за първи път", заяви председателят на центъра Иван Николов.


На мероприятието бяха наградени две деца - Драгана Апостолова и Мартин Александров, които с есетата си спечелиха конкурс на тема "Заветите на Левски актуални и в 21-ви век", обявен от евродепутата Ангел Джамбазки. Наградата им е пътуване до Брюксел, придружава ги Александър Димитров - председател на НПО "Глас" - Босилеград. Подобен празник като на КИЦ е бил организиран и от общинския културен център, община Босилеград и Столична община два дни по-рано. В него участваха всички деца от двете местни училища.
27.05.2015 г.
Стр. 4