Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

www.dariknews.bg - Джамбазки: Да затворим границата за бежанци, ако ЕС не прояви солидарност


2015-06-09 09:43 | коментара

България трябва да затвори границата си за бежанци, ако Европейският съюз не прояви солидарност в справянето спритока на имигранти - позицията е на българския евродепутат и член на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки. Той коментира темата часове преди обсъждането на обща позиция с останалите 16 български евродепутати, в рамките на пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург.

 

България ще настоява за преразглеждане на квотите за имигранти

 

Джамбазки се обяви категорично против планираните от Европейската комисия квоти за бежанци, които предвиждат България да приеме 572-ма души от Гърция и Италия. Той предупреди, че проблемът с бежанците се пренасочва към Черно море и това е потенциалното ново гробище за имигранти.

 

България да приеме 788 имигранти в следващите 2 години, предлага ЕК

 

През 2014-та година България е дала бежански статут на 2.5 пъти повече бежанци в сравнение с Гърция и на 2.7 пъти повече хора в сравнение с Италия. Това означава, че няма как да приемем пренасочване на нови бежанци от тези държави, както планира Европейската комисия, посочи Джамбазки.

 

Той аргументира необходимостта от солидарност, като даде за пример Полша - държава, която не се чувства застрашена от конфликти в Северна Африка, но не и когато става дума за Русия.

 

„Абсолютно непропорционално е да искаш солидарност, когато ти се привижда в далечината руската мечка как се приближава между храстите, обаче като видиш отдолу как идват от Северна Африка, да казваш, че е далече. Така че това трябва да направим - да си затворим границата, ако няма солидарност", каза той.

 

Джамбазки обяви, че вероятно ще гласува въздържал се при разглеждането на доклада за военното положение в Черноморския басейн след незаконното анексиране на Крим от Русия.

 

Докладът препоръчва засилване на санкциите спрямо Русия, ако тя не спази изцяло споразумението от Минск за прекратяване на огъня. Евродепутатът припомни, че българската икономика губи много от санкциите.

 

„Най-големият ни проблем - това, което чувам аз от нашите производители, които в момента не могат да си продадат продукцията, заради това, че поляците не си продават ябълките в Русия, а ги продават в България, а те са много силно субсидирани, защото някой в Полша, някой в прибалтийските държави се е преборил някога за добри субсидии, за добри квоти и техните стоки просто са много евтини", каза евродепутатът.