Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Капитал Daily - Твоят фокус върху твоя Европейски парламент


2014-08-01 00:00 | коментара

е-Включи се в европарламента
Дневник и Капитал изпълняват проекта "е-Включи се в ЕП" (EParticipate) с подкрепата на Европейския парламент. Основната цел на проекта е да запознае българските граждани с решенията на ЕП, които пряко ги засягат, както и да ги въвлече в дейността на парламента по електронен път чрез няколко интерактивни инструмента.
Проектът разчита на пряко въвличане на аудиторията в европейските въпроси чрез няколко дейности. Една от тях е месечната анкета "Избери да знаеш повече", в която представяме актуалните теми от дневния ред на ЕП. Читателите гласуват за коя тема искат да научат повече. След като направят избора си, екипът на "Европа.Дневник" се свързва с ресорни депутати от европарламента, които да отговорят на най-често срещаните читателски въпроси. Включено е и виртуално гласуване заедно с евродепутатите по въпроси от дневния им ред в играта "Стани евродепутат". В проекта влизат и европейски дебати на интерактивната платформа на capital.bg. Чрез специален профил на проекта в социалните мрежи "евроПейчо" търсим и показваме забавните и провокативни моменти в европейските политики, но без да подценяваме важността им. За целта "евроПейчо" насочва и към важната информация по въпросите, които поставя.
Рубриката "Европарламент" на "Европа.Дневник", която съществува от 2008 г., се обновява ежедневно в периода на проекта.
***
Първите теми, по които се гласува -младежката заетост и еврото в Литва
Съгласни ли се с резолюцията за младежката заетост", е първият въпрос, който зададохме на читателите във виртуалните сесии в играта "Стани евродепутат" в "Европа.Дневник" през новия мандат на европарламента. Играта поставя на гласуване теми от дневния ред на Европейския парламент, по които читателите могат да гласуват паралелно с евродепутатите. Накрая сравняваме гласовете в реалния и виртуалния ЕП на "Европа. Дневник".
ЕП призова за засилване на мерките за борба срещу безработицата сред младите хора. Резолюцията цели да провокира повече реални действия от страна на Европейската комисия и държавите членки за справяне с едни от най-големите проблеми на Европа в момента. Евродепутатите настояват да се приемат допълнителни мерки за осигуряване на работни места за младите, защото младежката безработица е достигнала безпрецедентно високи равнища - средно 23% в целия ЕС, с върхови стойности от над 50% в някои държави членки. Според тях финансирането от ЕС на програми, свързани със заетостта, трябва да се увеличи в бъдещите бюджети. Освен това трябва да се изготви активна и приобщаваща политика за пазара на труда, която да включва специални мерки за младите хора. "Сегашната масова младежка безработица в ЕС е скандална! Фискалната криза и последвалите политики на ограничения причиниха драматичното й нарастване до над 50% в страни като
Гърция и Испания. Повече от 5.3 милиона младежи в Европа в момента са безработни. Ако не реагираме бързо, рискуваме да видим как расте едно изгубено поколение", заяви по темата за "Дневник" новоизбраният евродепутат Тери Райнтке от групата на Зелените. За момента мнозинството читатели подкрепят резолюцията на ЕП. "Готова ли e Литва да се присъедини към еврозоната", е вторият въпрос от играта за месеца. Според европарламента Литва трябва да приеме еврото от 1 януари 2015 г. Този път позицията на европарламента съвпада с препоръките на Европейската комисия и с позицията на Европейския съвет от юни тази година.
"Това е добра новина за Литва, за балтийските държави и за стабилността на Европа. От 2006 г. насам бе извършена много работа за постигането на ниска инфлация, стабилен валутен курс, нисък бюджетен дефицит и приемливо съотношение между дълг БВП", заяви докладчикът по темата Вернер Ланген (ЕНП, Германия).
Членовете на европарламента приветстваха факта, че Литва изпълнява всички критерии за присъединяване към еврозоната: средномесечна инфлация за последните 12 месеца от 0.6% (доста под референтната стойност от 1.7%); консолидиран държавен дефицит през 2013 г. в размер на 2.1% от БВП (при референтна стойност от 3%) и брутен публичен дълг от 39.4% от БВП (доста под референтната стойност от 60%). Засега 84% от читателите смятат, че Литва е готова да приеме еврото.
***
Българските евродепутати влизат амбицирани в новия мандат на ЕП
България ще бъде проактивна в Европейския съюз, чиито политики трябва да бъдат детайлно разработени и ефективни. Няма да бъде допуснато разделяне на Европа на две скорости, а консерваторите в Европейския парламент няма да кажат и една лоша дума за България поне през следващите няколко месеца. Това обещаха българските евродепутати от различните политически семейства, представяйки приоритетите си за новия мандат. Всички те заявиха, че ще се грижат за българския интерес в ресорите си и според политическите си семейства, като очаквано показаха интерес към богат спектър от теми и различна степен на готовност за работа. Евродепутатите от ЕНП, които са членове на ГЕРБ и Реформаторския блок и са най-многобройната група, започват с амбиция новия мандат на ЕП. Въпреки че са от дясна политическа група, те заявиха, че социалните теми не са резервирани само за социалистите и ще работят за по-добрия живот на хората. Мария Габриел, Андрей Ковачев, Владимир Уручев (ГЕРБ) и Светослав Малинов (Реформаторски блок) като депутати от предишния мандат заявиха, че в голямата част от работата си ще продължат да бъдат активни по ресорите и каузите, които са имали и досега. Емил Радев, който за първи мандат е евродепутат, каза, че една от целите му ще бъде отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, когато реформата на правосъдието в България го позволи. Томислав Дончев пък заяви, че ще бъде стимулатор и провокатор в името на по-ефективен ЕС.
Българските представители от групата на социалистите и демократите -Илияна Йотова, Георги Пирински и Момчил Неков, изразиха задоволството си от социалните теми, които новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е вкарал в приоритетите си, но заявиха, че ще продължат да се стремят към все по-социална Европа. Йотова подчерта, че нейна цел отново ще е незабавно прекратяване на мониторинговия механизъм, който вече не работи.
ДПС е много ценен фактор за европейската политика, заяви при представянето на българските евродепутати от АЛДЕ Илхан Кючюк, който започна своя първи мандат. Либералите се похвалиха с позицията на доскорошния министър на околната среда Искра Михайлова, която е първият български евродепутат, който ще бъде председател на парламентарна група - тази за регионално развитие.
Николай Бареков и Ангел Джамбазки, които са част от групата на европейските консерватори и реформисти, показаха готовност по разнообразни теми - от енергетика, през външна политика до здравеопазване. Лидерът на "България без цензура" обяви като историческо избирането му за зам.-председател на парламентарната група на консерваторите, като заяви, че в тази си роля няма да позволи лоша дума да се каже за българите от страна на колегите му в групата. Консерваторите на британския премиер Дейвид Камерън са сред най-големите противници на свободното движение в ЕС и най-вече на идването на българи и румънци във Великобритания.
Стр. 8