Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

в. Труд - Добросъседски отношения не се градят с изнудване


2014-07-30 00:00 | коментара

Миналата седмица евродепутатът Ангел Джамбазки изпрати отворено писмо до колегите си в европарламента. В него зам.-председателят на ВМРО обяви, че "географски, етнически и исторически Македония е тясно свързана с България, българския народ и история".
За коментар на българо-македонските отношения потърсихме журналистката от македонския вестник "Дневник" Искра Коровешовска.
"България и Македония имат общо минало.
Българите и македонците са близки народи не само исторически, но и от културна, социална и икономическа гледна точка, търговски обмен и сътрудничество." Това е най-честият отговор, който чуваме и от македонските, и българските интелектуалци, политици и други обществени личности, когато става дума за македонско-българските отношения. На мен като журналист понякога ми звучи като изтъркана фраза, чиято цел е преди всичко да остави добро впечатление. Едно "дежавю", послание, което остава там някъде във въздуха и не достига до хората. В действителност долу на земята нещата са коренно различни.
Защо този текст започвам именно с "дежавю" изводи? Защото са верни. Защото, ако се прави постоянно сравнение между думи и дела думите изглеждат изтъркани.
След десетилетия на трусове в българо-македонските отношения само преди около два месеца и от българска, и от македонска страна се даде позитивен сигнал. Българският президент Росен Плевнелиев отговори на македонския си колега Георге Иванов, че приема неговата оферта "Съвместната декларация за добросъседство" от 1999 г. да прерасне в нов "Договор за добросъседство и сътрудничество". При това не става дума да се препише старият текст, а да се променят стари клаузи, да се добавят нови, около които да се постигне съгласие от двете страни. Разбира се, този факт е стъпка напред в правилната посока към добросъседството между двете държави. Това обаче не означава, че всичко вече е решено и няма проблеми. Естествено, аз мога да говоря за впечатленията и дилемите в македонското общество. Според македонската общественост не е възможно да има добросъседски отношения с държава, която не признава Република Македония заедно с нейната нация и език. Ако става дума за споразумение за сътрудничество и добросъседство, каква е логиката той да се подпише със съсед, който публично заявява, че не признава езика, на който говориш, историята и традициите ти. Македонските граждани са смутени и от нещо друго. Защо когато в
Македония бавно, но сигурно започнаха да се превъзмогват антибългарските настроения, София започна да руши изграденото чрез един съюз с Гърция, насочен очевидно срещу Македония? Доста странен съюз, защото за всеки, който познава историята, е ясно, че по време на Междусъюзническата война България и Гърция са врагове, когато става дума за територията на Македония. Днес, когато започна да се създава плодородна почва за добросъседство между Македония и България, източният ни съсед, следвайки примера на южния, се присъедини към блокирането на евроатлантическата интеграция на Македония. Защо? Поради дипломатическа немощ или поради липса на политическа воля? Така се постъпва с кръвен враг, но не и с най-близкия съсед. Добросъседството означава взаимно признаване и зачитане на ценностите. Политиката на изнудване е против всякаква логиката на добросъседството. На този фон губят всякакъв смисъл призиви като тези на българския министър на външните работи Кристиан Вигенин, че Македония и България трябва да бъдат най-близките съседи на Балканите. Вижда се голямата разлика между думите и делата. Делата в случая са и против логиката на европейските стандарти за добросъседско поведение.
Затова никого не би трябвало да учудват данните от проучването, проведено от Македонския център за международно сътрудничество и Института за демокрация преди около 7 месеца. То показа, че мнозинството от гражданите очакват България да подкрепи Македония в по-нататъшната й интеграция в Европейския съюз.
Около 85 на сто от запитаните заявяват, че споразумението за добросъседство е от голямо значение за гражданите на Македония и желаят то да се подпише по-бързо.
Така че е време за действия, а не само за декларативни обещания. Политиката на изнудване и блокади създава прегради за бъдещото развитие на Република Македония, независимо в коя област, но тя ще бъде проблем и за нейния най-близък по култура, език и история съсед - Република България.
Стр. 16