Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Новини | ЕП дейност


Символично, 10 г. след атентата в Лондон, водим този разговор в сградата на Европейския парламент. Сигурността би трябвало да бъде приоритет на суверенните национални държави. Затова и Европейската комисия има своите задължения по европейската програма за сигурността. Това заяви в изказване в пленарна зала българският представител в Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

Европейската комисия да преразгледа своето предложение по отношение на нелегалните имигранти и да обяви и България за държава в извънредна ситуация. За това настоя в свое изказване в пленарна зала европейският представител и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

На 1 юни 2015 г. влезе в сила Споразумението за асоцииране и стабилизиранена Босна и Херцеговина с Европейския съюз. Преговорите за подписване на този договор започнаха още през ноември 2005 година, като част от политика на общността за сближаване на страните от Западните Балкани със Съюза. Споразумението има за цел да установи тясно сътрудничество между ЕС и Босна и Херцеговина, да засили политическите, икономическите и търговските връзки между страните, както и да подготви страната за евентуално членство в общността.

Необходимо е по-гъвкаво законодателство по отношение на образованието на българите, живеещи извън страната. Около това мнение се обединиха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Борис Вангелов, народният представител от Патриотичния фронт и заместник-председател на парламентарната комисия по образование доц. Милен Михов по време на среща с ръководството на българското училище „П. К. Яворов“ в Брюксел. Българските представители бяха там по покана на директора на училището Валентина Найденова и председателя на училищното настоятелство Петър Терзийски и със съдействието на евродепутата Ангел Джамбазки.

По покана на българския посланик в Белгия Вълканов и със съдействието на евродепутата Ангел Джамбазки беше проведена среща между новия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и българите, живеещи и работещи в Кралството.

По повод българския празник на азбуката, културата и просветата – 24 май, в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе семинар на тема „Кирилицата – българска азбука като мост между Изтока и Запада“.

 

Инициатор на срещата-дискусия бе българският представител в ЕП, член на Комисията по култура и образование и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

По време на настоящата сесия на Европейския парламент в Страсбург заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира въпроса за състоянието на тютюнопроизводството в България и тютюневия сектор въобще.

Евродепутатът Ангел Джамбазки реализира дарение за българското училище „П. К. Яворов“ в гр. Брюксел, Белгия

 

През месец март тази година, по време на прожекцията на филма „БОТЕВ: от Голгота към Свобода“, организирана съвместно с посолството на Република България и Българското училище „П.К. Яворов“ в Брюксел, директорката на училището, г-жа Валентина Найденова, отправи специална молба към Ангел Джамбазки да сътрудничи в събирането на средства за закупуването на техника за прожектиране.

Бих искал да благодаря на колегата Розиер за работата по доклада. Темата е изключително важна с оглед защита на интересите на потребителите, постигане на целите на единния пазар в рамките на Европейския съюз и не последно място за съхраняване на европейските ценности, традиции, форми на културно изразяване и на културно наследство.