Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Новини | ЕП дейност


Необходимо е по-гъвкаво законодателство по отношение на образованието на българите, живеещи извън страната. Около това мнение се обединиха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Борис Вангелов, народният представител от Патриотичния фронт и заместник-председател на парламентарната комисия по образование доц. Милен Михов по време на среща с ръководството на българското училище „П. К. Яворов“ в Брюксел. Българските представители бяха там по покана на директора на училището Валентина Найденова и председателя на училищното настоятелство Петър Терзийски и със съдействието на евродепутата Ангел Джамбазки.

По покана на българския посланик в Белгия Вълканов и със съдействието на евродепутата Ангел Джамбазки беше проведена среща между новия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и българите, живеещи и работещи в Кралството.

По повод българския празник на азбуката, културата и просветата – 24 май, в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе семинар на тема „Кирилицата – българска азбука като мост между Изтока и Запада“.

 

Инициатор на срещата-дискусия бе българският представител в ЕП, член на Комисията по култура и образование и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

По време на настоящата сесия на Европейския парламент в Страсбург заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение Ангел Джамбазки коментира въпроса за състоянието на тютюнопроизводството в България и тютюневия сектор въобще.

Евродепутатът Ангел Джамбазки реализира дарение за българското училище „П. К. Яворов“ в гр. Брюксел, Белгия

 

През месец март тази година, по време на прожекцията на филма „БОТЕВ: от Голгота към Свобода“, организирана съвместно с посолството на Република България и Българското училище „П.К. Яворов“ в Брюксел, директорката на училището, г-жа Валентина Найденова, отправи специална молба към Ангел Джамбазки да сътрудничи в събирането на средства за закупуването на техника за прожектиране.

Бих искал да благодаря на колегата Розиер за работата по доклада. Темата е изключително важна с оглед защита на интересите на потребителите, постигане на целите на единния пазар в рамките на Европейския съюз и не последно място за съхраняване на европейските ценности, традиции, форми на културно изразяване и на културно наследство.  

Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, заедно с колегата му Тадеуш Звиефка (Полша) ще представляват Комисията по правни въпроси в контактната група по наказателно право на Европейския парламент. 

Евродепутатът и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки  е докладчик в сянка по доклада на Комисията по правни въпроси относно евентуалното приобщаване на неселскостопанските продукти към защитата от страна на Европейския съюз на географските указания1.

На 5 май 2015 евродепутатът, представител на ВМРО, Ангел Джамбазки беше домакин на поредното издание на "Салон за бъдещи средства за масова информация" (Future Media Lounge), което се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Като член на комисията по образование и култура и комисията по правни въпроси, както и в ролята му на докладчик в сянка от ЕКР по важно досие за преразглеждането на съществуващата рамка за авторските права, Джамбазки бе поканен да замести неговия колега Андрю Леуер (ЕКР, Великобритания) и да председателства третото такова събиране.