Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Новини | ЕП дейност


Зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, заедно с колегата му Тадеуш Звиефка (Полша) ще представляват Комисията по правни въпроси в контактната група по наказателно право на Европейския парламент. 

Евродепутатът и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки  е докладчик в сянка по доклада на Комисията по правни въпроси относно евентуалното приобщаване на неселскостопанските продукти към защитата от страна на Европейския съюз на географските указания1.

На 5 май 2015 евродепутатът, представител на ВМРО, Ангел Джамбазки беше домакин на поредното издание на "Салон за бъдещи средства за масова информация" (Future Media Lounge), което се проведе в Европейския парламент в Брюксел. Като член на комисията по образование и култура и комисията по правни въпроси, както и в ролята му на докладчик в сянка от ЕКР по важно досие за преразглеждането на съществуващата рамка за авторските права, Джамбазки бе поканен да замести неговия колега Андрю Леуер (ЕКР, Великобритания) и да председателства третото такова събиране.

Унищожаването на културни обекти от страна на „Ислямска държава“ цели да покаже, че те не уважават не само собственото си, а и нашето културно минало. Не уважават нашата цивилизация и не уважават историята такава, каквато тя е била. Това посочи членът на Европейския парламент Ангел Джамбазки в свое изказване.

Станахме свидетели на чудовищна трагедия и чудовищно престъпление.  Това е акт на целенасочено избиване на хора, които принадлежат към една религиозна общност – християнската. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки по време на изказване в Европейския парламент. Той взе участие в пленарния дебат за нападението срещу университета в Гариса, Кения, и убийството на 147 студенти-християни от сомалийската терористична групировка „Ал-Шабаб“. 

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки подкрепи текста на доклада на Европейската комисия, свързан със създаването на европейска прокурорска служба. Мотивите му са, че България е външна граница за Европейския съюз. Освен това страната ни участва в дискусията с конструктивна подкрепа за независима и ефективна колегиална структура на служба, ръководена от открито избран европейски главен прокурор.

Безспорно е необходим нов подход за управлението на горския сектор. Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки по време на изказване относно новата стратегия на Европейския съюз за горите.

 

Политиката в областта на горите следва да бъде национален приоритет и не е нужно да се въвежда общностна регулация, смята той. Изключенията, където трябва да има общоевропейски мерки, според него, са инвестиции в горския сектор и отваряне на повече работни места.

Днес в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент беше приет доклад за Европейската процедура за искове с малък материален интерес и европейската заповед за плащане. 

 

Документът има за цел да опрости и ускори провеждането на съдебни производства по отношение на искове с малък материален интерес в трансгранични случаи и да намали съдебните разноски. Така се гарантира достъп до правосъдие на потребителите и малките и средни предприятия като им се дава възможност да предявяват своите искове по опростена писмена процедура в съдилищата на другите държави членки.

Парламентът на Европа прие резолюция във връзка със 100-годишнината от геноцида над арменския народ.

 

Само десет държави-членки на ЕС са приели декларации за осъждане на геноцида, извършен от Османската империя.  В резолюцията на ЕП се призовават и останалите страни да излязат с декларация за признаването на геноцида. Подобен призив е направен и към Турция.