Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Новини | ЕП дейност


Унищожаването на културни обекти от страна на „Ислямска държава“ цели да покаже, че те не уважават не само собственото си, а и нашето културно минало. Не уважават нашата цивилизация и не уважават историята такава, каквато тя е била. Това посочи членът на Европейския парламент Ангел Джамбазки в свое изказване.

Станахме свидетели на чудовищна трагедия и чудовищно престъпление.  Това е акт на целенасочено избиване на хора, които принадлежат към една религиозна общност – християнската. Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки по време на изказване в Европейския парламент. Той взе участие в пленарния дебат за нападението срещу университета в Гариса, Кения, и убийството на 147 студенти-християни от сомалийската терористична групировка „Ал-Шабаб“. 

Евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки подкрепи текста на доклада на Европейската комисия, свързан със създаването на европейска прокурорска служба. Мотивите му са, че България е външна граница за Европейския съюз. Освен това страната ни участва в дискусията с конструктивна подкрепа за независима и ефективна колегиална структура на служба, ръководена от открито избран европейски главен прокурор.

Безспорно е необходим нов подход за управлението на горския сектор. Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки по време на изказване относно новата стратегия на Европейския съюз за горите.

 

Политиката в областта на горите следва да бъде национален приоритет и не е нужно да се въвежда общностна регулация, смята той. Изключенията, където трябва да има общоевропейски мерки, според него, са инвестиции в горския сектор и отваряне на повече работни места.

Днес в Комисията по правни въпроси на Европейския парламент беше приет доклад за Европейската процедура за искове с малък материален интерес и европейската заповед за плащане. 

 

Документът има за цел да опрости и ускори провеждането на съдебни производства по отношение на искове с малък материален интерес в трансгранични случаи и да намали съдебните разноски. Така се гарантира достъп до правосъдие на потребителите и малките и средни предприятия като им се дава възможност да предявяват своите искове по опростена писмена процедура в съдилищата на другите държави членки.

Парламентът на Европа прие резолюция във връзка със 100-годишнината от геноцида над арменския народ.

 

Само десет държави-членки на ЕС са приели декларации за осъждане на геноцида, извършен от Османската империя.  В резолюцията на ЕП се призовават и останалите страни да излязат с декларация за признаването на геноцида. Подобен призив е направен и към Турция.

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки се включи в разискванията в Европарламента относно отпускане на макрофинансова помощ за Украйна.

 

По неговите думи безспорно е, че икономиката на страната се намира в изключително тежко състояние, за което допринася и обезценяването на валутата ѝ.

Големите държави се опитват да решават проблемите си за сметка на страни като България, това заяви Ангел Джамбазки в Европейския парламент по време на дебат, свързан с въведената в Германия минимална ставка за заплащане на труда.

Заместник-председателят на ВМРО – Българско национално движение започна своята инициатива „Попитай ме”. Към личната му страница във Фейсбук е създадено приложение, чрез което всеки може да формулира своето питане към европейските институции и то да бъде зададено от члена на Европейския парламент Ангел Джамбазки.