Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Новини | ЕП дейност


Въпреки раздялата на ВМРО с досегашните партньори от ББЦ, ЗНС и „Гергьовден“ избраният за евродепутат от коалиционната листа Ангел Джамбазки остава на поста си в Европейския парламент.

При гостуването си в „Тази сутрин“ по БТВ заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обясни, че по избирателния закон в листата на коалицията се е случило пренареждане на кандидатите два пъти. И избирателите са посочили за свои фаворити първите двама в листата.

Ако след 5 октомври е по-полезно да съм в Европейския парламент, ще остана там, ако е по-полезно, живот и здраве, да съм в българския парламент, ще съм в българския парламент.

Това заяви евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в предаването „120 минути” по БТВ. 

На въпрос дали това означава, че ще напусне Брюксел, ако получи сигурно място в Народното събрание, Джамбазки отрече и каза, че политическата му съдба ще бъде решена от ВМРО. 

Ангел Джамбазки, член на Европейския парламент и заместник-председател на ВМРО – Българско национално движение, разпространи открито писмо до всички членове на ЕП, в което ги информира за ситуацията в Република Македония и за неоспоримо българския характер на населението там.

Поводът за отвореното писмо е 111-тата годишнина от Илинденско-Преображенското въстание, както и присъствието на Джамбазки на отбелязването на паметната дата в Смилево. 

2014-07-18 00:00 | коментара

Текст от блога на Ангел Джамбазки - заместник-председател на ВМРО и български представител в Европарламента

Слушайки програмната реч на Жан-Клод Юнкер, се запитах какво всъщност искат да променят в Европа той и тези, които го подкрепиха за председател на Европейската комисия. Тяхната рецепта е очевидно все по-силна централизация. Предлага ни се една федерална Европа, която ще бъде доминирана от бюрократите за сметка на националните държави и техния суверенитет. 

Ангел Джамбазки стана част от групата в Европейския парламент, която наблюдава напредъка на Република Македония по пътя й към еврочленство. Така евродепутатът на ВМРО ще може отблизо да следи ключовите въпроси, свързани с правата на хората с българско самосъзнание в младата република.

Европа бездейства пред случващото се в Ирак. И то не защото няма сили, а защото бюрокрацията и липсата на виждания какво да се прави конкретно опропастяват възможните мерки. Това заяви по време на разискванията в Европейския парламент в Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки, който е и заместник-председател на ВМРО.

Джамбазки е категоричен, че ситуацията в Ирак е пряка заплаха за националната сигурност на България, респективно и за останалите държави членки, защото проблемите в една страна, водят до същите проблеми в останалите поради ефекта на доминото.

Против избирането на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия гласува представителят на ВМРО Ангел Джамбазки.

Избирането на Юнкер е плод на договорка на основните групи в Европейския парламент и обслужва плановете за все по-федерализирана Европа, в която националният суверенитет се обезсилва, мотивира вота си Джамбазки.

Жан-Клод Юнкер беше избран с 422 гласа „за“, 250 „против“. 47 евродепутати се въздържаха. От общо подадените 729 гласа, 10 бяха невалидни.

Заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки разказа пред  Таня Величкова за предаването „Европа за мен“ по БНР за първите си дейности на европейско ниво.

Като част от групата на Европейските консерватори и реформисти, той е член на Комисията по култура и образование и заместник в комисиите по външни работи и по правни въпроси, както и в Подкомисията по сигурност и отбрана.

Заместник-председателят на ВМРО и евродепутат Ангел Джамбазки стана член на постоянната комисия по култура и образование на Европейския парламент. Това бе решено на заседание на институцията, в което беше определен състава на всички комисии за работа в ЕП.

Представителят на ВМРО е резервен член и на още три комисии – по външни работи, отбрана и сигурност и на правната комисия.