Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ВМРО печели над 90% от гласовете в Македония


2014-05-26 00:00 | коментара

Близо 1200 македонски българи упражниха правото си на глас в изборите за български представители в Европейския парламент. Те имаха право да гласуват в двете разкрити секции в Скопие и Битоля. Това е своеобразен рекорд, тъй като за пръв път толкова наши сънародници от Македония се включват в български избори. В сравнение с предните избори за български парламент през 2013 г. гласуващите са се увеличили с над два пъти.

Резултатите от изборните протоколи показват, че за кандидата на ВМРО Ангел Джамбазки са гласували 935 души. Те са гласували за коалицията „България без цензура, ВМРО, ЗНС, Гергьовден“ и са посочили преференция за Джамбазки. За всички останали партии и коалиции, участвали на изборите, се падат около 80 гласа.

Този резултат отрежда на ВМРО място на първа политическа сила в югозападната ни съседка с повече от 90 % подкрепа.

Отделно 140 от подадените за ВМРО гласове са обявени за недействителни. Основно това са били бюлетини, в които номерът на коалицията и кандидата са били отбелязани с кръгче – каквото е обичайната изборната практика в Македония.

Българите в Македония припознават ВМРО като организацията, която защитава техните права.

Още на първата пресконференция в изборната нощ Ангел Джамбазки благодари конкретно на българите зад граница и потвърди, че ще продължи категоричната си подкрепа за спазване правата на българите и в Македония, както и в Западните покрайнини, Бесарабия, Украйна и други държави, в които има български малцинства.

Централното ръководство на ВМРО изказва благодарност към всички българи от Македония за подкрепата. Ще продължим да следваме завета на Организацията в защита на българщината в целокупното българско землище, се казва в позицията на ВМРО.

Всички македонски медии отразиха високата активност на изборите за български представители в Европарламента.