Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Приемни в Македония откри Джамбазки


2014-06-16 00:00 | коментара

Избраният за български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки бе на тридневно посещение в Република Македония. Той спази обещанието си за откриване на приемни, чрез които македонските граждани да имат пряк контакт с представител на Европарламента.

Коалицията, в която участва ВМРО на изборите, спечели над 90% от гласувалите в Македония, като хората подкрепиха мажоритарно кандидатурата на Ангел Джамбазки.

Заместник-председателят на ВМРО проведе срещи с местните в Струмица, Щип, Пробищип, Кавадарци, Кичево, Охрид, Битоля и Прилеп.

В Струмица евродепутатът отвори приемна в офиса на Български културен клуб. В тази връзка председателят на БККС Лазар Младенов коментира, че занапред българите в Македония ще имат свой европейски представител в лицето на Ангел Джамбазки. Той е достоен застъпник и защитник на правата на македонските българи, заяви Младенов.

Ето как македонската телевизия „Телма“ отразява посещението на Джамбазки в друг македонски град – Пробищип, където евродепутатът откри клуб на Сдружението за македоно-българско приятелство.

Македония и България трябва да седнат и да разговарят за добросъседски отношения, в които ще бъде включена историята, но и начина на информиране и анализиране на отношенията между двете държави от страна на македонските и българските медии. Това е заявил българският евродепутат Ангел Джамбазки, предава „Телма“.

Медията представя Джамбазки като член на ВМРО-БНД на ултранационалиста Красимир Каракачанов. Според Джамбазки краткият път на Македония до Брюксел минава през София, а първите срещи и честването на Светите Кирил и Методий от страна на председателите на БАН и МАНУ са първата добра стъпка между двете страни.

Това е отлично и първа добра стъпка. Трябва съвместно да се честват Илинденско-Преображенското-Кръстовденското въстание. Както знаем Илинден е в Македония, Преображение – две седмици по-късно в сегашна Тракия, а на Кръстовден е въстанието в Банско и Разлог, където диалектът е като този в Скопие. Тези дати трябва да се честват съвместно, заяви Джамбазки.

Той още е посочил, че поради исторически причини България признава Македония, но не и македонска нация.

Въпросът за нацията е политически въпрос. Ние нямаме проблем с това, че някои хора се определят като македонци и ние не оспорваме това. Но съществуват в Македония и хора, които се определят като българи. Ние искаме никой да не им пречки да се определят като такива, обясни Джамбазки.

На откриването на офиса са присъствали и членове на ВМРО-Народна партия на бившия македонски премиер Любчо Георгиевски.