Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Ние сме еврореалисти, а не скептици


2014-06-17 00:00 | коментара

Ангел Джамбазки, избран за български представител в Европейския парламент, пред търновска медия: Напълно нормално е ВМРО да иска водач на листата във Великотърновска област.

Ангел Джамбазки се срещна във Велико Търново с областния комитет на ВМРО и с общинските ръководства на партията. Те коментираха възможността да открият свой информационен център в старата столица.

По думите му ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” е много важен за партията и коалицията, защото е дал много национални кадри, а бъдещият център ще отвори допълнителни възможности пред търновските студенти. Евродепутатът направи дарение от специализирана литература за изгорялата преди време библиотека на Стопанския факултет.

Какво каза Ангел Джамбазки пред Елена Чамуркова за в. „Борба“ вижте по-долу:

- Идвате директно от Брюксел, може ли да кажете окончателно кои са вашите европейски партньори?

- Водим най-различни разговори. Аз ще обърна внимание, че сме български националисти и за нас европейското партньорство е инструмент. Ако нямаш задължението да си част от група и си независим представител, си наистина добре платен турист. А ние гледаме на този избор, на тази възможност като на една голяма отговорност и ще се стараем да бъдем полезни колкото се може на българското общество. Водим разговори предимно с групата на консерваторите и реформистите и с групата на г-жа Льо Пен. Те са най-близко до идеите на ВМРО и нашата коалиция, защото изповядват идеи за съхраняване на националната идентичност, на националната държава и нейния суверенитет, вътрешен ред, сигурност. Ние казваме, че ЕС трябва да е Европа на отечествата, а не някаква безкрайна чиновническа конструкция, която да се занимава с това колко вода да има в тоалетното казанче, колко да са криви краставиците и как да изглеждат бутилките със зехтин. Това са дребнотемия, с които напоследък чиновническият апарат в Брюксел активно се занимава. Както виждате, тези неща водят до криза на доверието в самите евроинституции. За първи път има такова голямо представителство в ЕП на политически организации, които са евроскептици. Ние не бихме се нарекли евроскептици, защото като български националисти разчитаме на европейските фондове да влязат в страната ни и да създават работни места и инфраструктура.

- Може ли в такъв случай да ви причислим към евроскептиците?

- Ние по-скоро бихме се определили като еврореалисти – какво може и какво трябва да се направи, за да се докара всеки евроцент, който може да бъде докаран в България. Предимно в селското стопанство и земеделието, където тези, които са водили разговорите за присъединяването ни, са подходили изключително безотговорно. Нивото на субсидиите в българското земеделие по отношение примерно на дребните производители, на зеленчукопроизводителите, на животновъдите е критично ниско. Това до какво доведе – някога България хранеше Европа, а впоследствие СССР, а сега доматите по пазарите са докарани контрабандно от Турция, от Йордания, картофите от Египет… Това е резултат от лошо проведените преговори и това трябва да е целта на всеки един български евродепутат. Да не забравяме и тютюнопроизводителите – в десетки български общини живеят само такива хора. Затова трябва да се запази техният интерес, понеже има голям натиск да не се изкупуват определени сортове тютюн, тъй като лобито примерно на американските тютюни е огромно, но това би оставило тези хора без поминък. Очевидно е, че тези хора от гледане на някакви технически култури няма да успеят да изхранят своите семейства. Затова трябва да се използват тези т. нар. европейски семейства и чрез разговорите – нормално, любезно, но достатъчно твърдо, да се привличат пари тук. В противен случай повечето образовани българи ще бягат в чужбина да работят с високото си образование на ниски позиции, а държавата ни лека-полека ще се циганизира и изпразва откъм основния си национален български елемент.

- Затова ли се засилва националистичната вълна в Европа?

- От 20 години очаквам това нещо. Разбира се, трябва да уточня какво ние разбираме под национална вълна. Това би трябвало да бъде националната отговорност. Национализмът би трябвало да е имунната защита на всяка една държава. Когато национализмът е грамотен, образован, възпитателен и съзидателен, той би трябвало да се увеличава и да върви ръка за ръка с образованието. Огромният проблем на младите българи в момента е ниското образование, непрецененото образование и фактът, че заради това не могат да си намерят добре заплатена работа. Тоест в краткосрочен план пари в България трябва да се влагат в здравеопазване, тъй като нацията ни е най-болна в Европа, а в средносрочен и дългосрочен трябва да се вложат всички усилия и пари в образованието.

- Как ще коментирате сложната политическа ситуация в страната?

- Според коалицията изборите трябва да бъдат възможно най-бързо, разбира се, съобразено със законовите срокове, така че да има и по-висока избирателна активност. Съвсем очевидно е, че август месец не би било почтено към една част от хората, които са заети с работа, а и другото – хората пътуват, така че няма да има висока активност и тогава печелят купените гласове. Есента след 15 септември е напълно нормално да има нови избори, които да легитимират вече ново представителство и да излъчат стабилно управление.

- Как ще редите листите?

- Не сме започнали този разговор. Най-нормалното според нас е според резултата от евровота. На него имаше един много добър инструмент като преференцията. Когато се погледнат в национален мащаб резултатите от преференцията във всяка една област, ще се види коя е била водещата партия от партньорите. Например във Велико Търново е безспорен резултатът на ВМРО и това се дължи, разбира се, на дългогодишната работа на организацията тук, която е една от най-силните в страната.

- Това означава ли, че ще искате водач тук?

- Да, разбира се, това е напълно естествено!

- А възможно ли е реденето на листите да се окаже време разделно, както често се случва при другите коалиционни формати?

- Време разделно може да се окаже винаги всяко едно политическо действие предвид ситуацията в държавата ни. Нашето намерение и желание е не да се надборваме, а да постигнем заедно колкото се може по-добри резултати. Затова точно преференцията е едно чудесно мерило кой, колко и къде точно тежи. Погледнете и във Великотърновска област, и в национален мащаб нашите преференции и ще видите, че те са абсолютно равномерно разпределени. Дали ще се окаже време разделно, зависи от доброто желание на четирите организации в коалицията. Ние от ВМРО имаме доброто желание да водим нормални, коректни и партньорски разговори въз основана на постиженията ни.

- Очаквате още проценти на предварителните избори…

- Не бих говорил в проценти, защото така можем да говорим, когато си изчистим избирателните списъци - в момента никой не знае колко точно са избирателите, колко мъртви души има… Това, което ни се иска, е да повишаваме резултата си в абсолютна стойност на гласовете. Но една от нашите стари идеи за пореден път излезе в общественото пространство – за задължителното гласуване. Това ние го повтаряме убедено и аргументирано от много години. Така ще се обезсмисли купеният вот. Ние обаче искаме образователен ценз, тъй като несоциализираните ни съграждани от цигански произход, които гласуват за ДПС, съм твърдо убеден, че не мотивират своя глас чрез четене на списание „Либерален преглед”. Сигурен съм, че в циганските махали не правят либерални семинари, а просто им раздават клечки, кончета и други нелиберални изборни инструменти. Ние обаче не сме за санкция, а по-скоро за някакво поощрение. Например, гласуваш на национални избори – намаляват ти данък общ доход, гласуваш на местни – намаляват ти някакви местни данъци и такси. Това би стимулирало работещите и плащащите данъци хора да отидат да гласуват.