Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки за полезните политики в ЕП


2014-07-09 00:00 | коментара

Заместник-председателят на ВМРО и представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки разказа пред  Таня Величкова за предаването „Европа за мен“ по БНР за първите си дейности на европейско ниво.

Като част от групата на Европейските консерватори и реформисти, той е член на Комисията по култура и образование и заместник в комисиите по външни работи и по правни въпроси, както и в Подкомисията по сигурност и отбрана.

Джамбазки посочи, че не е важно какви предпочитания има даден член на ЕП в коя комисия да работи, важно е с какво би могъл да бъде полезен. Той разказа, че първият разглеждан въпрос от Комисията по култура и образование е създаването на обща културна рамка на Европейския съюз.

Според него това е деликатна тема, защото националната идентичност на българския народ е основана на културната. Тя задължително трябва да бъде съхранена, затова съм против стандартизацията и унификацията на културата, заяви той.

Джамбазки поясни, че в средно- и дългосрочен план образованието трябва да бъде приоритет, тъй като проблемът с намаляващата грамотност на младите в България е налице.

Досегашните управляващи не предприемаха мерки, тъй като това отнема време. Резултатите биха били налице след години, а не в рамките на мандата. Не го правят, защото не биха могли да го използват предизборно, посочи още той.

Относно избора на председател на Европейския парламент и на Европейската комисия Джамбазки посочи, че докато ни учат на демокрация и прозрачност, двете най-големи групи в ЕП – ЕНП и ПЕС, се договарят само помежду си и си разменят постовете.

В заключение евродепутатът от ВМРО определи ситуацията с брюкселската бюрокрация в момента като свещеник, ядящ свинско по време на пост, който казва „Не ме гледайте какво правя, а какво говоря“.