Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

За пръв път македонските българи са в официален документ на ЕП


2015-03-11 16:12 | коментара

Днес Европейският парламент гласува Резолюция за напредъка на Република Македония за членство в Европейския съюз.  За първи път в официален документ на ЕП е записано, че „задължава властите в Македония да работят за преодоляването на различията между етническите и националните групи, в това чисто гражданите с българско национално съзнание“.

 

Европейският представител от ВМРО Ангел Джамбазки коментира този факт като ключов и благодари на всички български евродепутати, на своите колеги от групата на Европейските консерватори и реформисти, както и на други групи в ЕП, които подкрепиха това решение.

 

Властите в Република Македония трябва да се съобразят стриктно с резолюцията на Европарламента, за да продължат разговорите по присъединяване към Съюза.

 

Другите заложени в резолюцията задължителни препоръки към Македония са да спре езика на омразата към България, да спре да изопачава българската история, да гарантира правата на всички национални общности да ползват родния си език като официален, като и да имат медии на този език, да имат право на свои обществени и политически организации.

 

Припомняме, че евродепутатът Ангел Джамбазки направи над 30 предложения за промени на доклада за Македония, за да бъдат защитени правата на сънародниците ни там. Българските представители в ЕП Сергей Станишев и Андрей Ковачев също участваха активно в дебата по темата и внесоха предложения в същия дух.