Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ЕС да помогне финансово Украйна при условия


2015-03-27 10:11 | коментара

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки се включи в разискванията в Европарламента относно отпускане на макрофинансова помощ за Украйна.

 

По неговите думи безспорно е, че икономиката на страната се намира в изключително тежко състояние, за което допринася и обезценяването на валутата ѝ.

 

С оглед това заемът е жизненоспасяващ и необходим, каза Джамбазки.

 

Българският евродепутат е гласувал за отпускането на заема.

 

Той обаче се обърка към докладчика и комисаря с призив  да бъдат строго следени разходите на тези средства, за да отидат там, където са необходими. Категорично не бива парите, отпуснати от ЕС да попаднат в ръцете на тези, които водят помежду си война по улиците на украинските градове, е позицията на Джамбазки.

 

Освен това той държи заемът да бъде обвързан със сериозна задължения от страна на украинското правителство за реформи, особено в сферата за запазването на човешките права на националните малцинства, които в държавата Украйна дори са повече, отколкото коренното население.

 

В заключение Ангел Джамбазки посочи, че само българското национално малцинство в Украйна наброява повече от половин милион души.

 

ЕП прие доклада за отпускане на макрофинансова помощ на Република Украйна в размер на 1,8 млрд. евро.