Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

ЕП с резолюция за 100-годишнината от Арменския геноцид


2015-04-16 13:05 | коментара

Парламентът на Европа прие резолюция във връзка със 100-годишнината от геноцида над арменския народ.

 

Само десет държави-членки на ЕС са приели декларации за осъждане на геноцида, извършен от Османската империя.  В резолюцията на ЕП се призовават и останалите страни да излязат с декларация за признаването на геноцида. Подобен призив е направен и към Турция.

 

Резолюцията на ЕП се случва дни след като папа Франциск определи избиването на близо милион и половина арменци в Османската империя през 1915 г. като първия геноцид за 20-ти век. Това предизвика брожение от страна на турските дипломати.

 

Турският президент Реджеп Ердоган пък се изказа по документа на ЕП още преди гласуването му от евродепутатите. По повод признаването на Арменския геноцид Ердоган заявява, че каквото и да се приеме от ЕП, на него „ще му влезе от едното ухо и ще излезе от другото. Турция не може да признае такъв грях, такова престъпление“.

 

Българският евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира емоционално приетата от Европарламента Резолюция така:

 

Преди малко Европейският парламент гласува Резолюция относно стогодишнината от арменския геноцид. Европейският парламент почете жертвите на геноцида и призова турското правителство да признае вината на предшествениците си и да поеме своята политическа и финансова отговорност.

 

При дебатите в залата осъдихме турските зверства и почетохме невинните жертви на чудовищното насилие, организирано, наредено и проведено от младотурското правителство, редовна турска армия и башибозук над арменците, българите и другите народи в Османската империя в периода 1913-1921 г.

 

Предложението за Резолюция беше предложено, внесено и подписано от представители на седем групи в ЕП, като за групата на ЕКР вносители сме няколко колеги.

 

Благодаря за усилието и куража на всички колеги, които не се подадоха на натиска и съблазните на турското правителство и лобисти, които положиха неимоверни усилия, за да провалят и отложат резолюцията.

 

По време на гласуването турското правителство организира протест с турски знамена пред сградата на ЕП, а турските лобисти търчаха като линейки из коридорите, в опит за изкушат къде когото европейски представител срещнат.

 

Не успяха. Резолюцията е приета. Рано или късно Турция ще трябва да признае ролята и вината си за това чудовищно престъпление срещу човечеството. За този геноцид. Въпреки наглото държане на президента Ердоган, въпреки опитите си да омаловажи и изкриви историческата истина за безспорната турска вина.

 

Вечна памет на над милион и половина арменци, стотици хиляди българи, десетки хиляди други националности, невинни жертви на турските зверства по време на геноцида, организиран и проведен от младотурското правителство, армия и башибозук в периода 1913-1921.

 

Дълбоки и искрени съболезнования на братския арменски народ. На тази отломка нищожна от винаги храбър народ-мъченик, която извървя кървавия и страшен път на своето мъченичество, намери в България своята втора Родина и беше и сега е редом с нас, българите, и в успехи, и в несгоди, и във възходи и в падения.

 

На тези арменци, които се бориха с нас за свободата на брата-роб в Македония в редовете на Организацията. Тези, които се биха като лъвове, рамо до рамо с българския войн, по бойните полета от Люлебургаз и Бунархисар, през Чаталджа и Булаир, до Дойран и завоя на река Черна. Които оставиха кости по бойните полета на три войни за свободата, независимостта и Обединението на своята втора Родина.

 

На тези, които построиха дом и създадоха семейство в България, вписаха се в българското общество, работиха за него честно, почтено и достойно, и днес могат да бъдат различени само по арменското звучене на имената си.

 

В тяхна чест, памет и уважение публикувам незабравката и следния цитат:

 

Помня и осъждам. Помня и изисквам. Живея и помня. Живея и изисквам. 

Няма да забравим, няма и да простим.