Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки е за нов подход в управлението на горския сектор


2015-04-28 17:02 | коментара

Безспорно е необходим нов подход за управлението на горския сектор. Това заяви българският евродепутат Ангел Джамбазки по време на изказване относно новата стратегия на Европейския съюз за горите.

 

Политиката в областта на горите следва да бъде национален приоритет и не е нужно да се въвежда общностна регулация, смята той. Изключенията, където трябва да има общоевропейски мерки, според него, са инвестиции в горския сектор и отваряне на повече работни места.

 

Джамбазки заяви, че не всичко в сектора е на добро ниво и даде пример, че в с. Баня, общ. Разлог, обл. Благоевград, с европейски пари незаконно се изсича гора при осъществяване на европейски проект. Това по думите му е недопустимо. В началото на годината евродепутатът постави въпрос до Европейската комисия относно строежа на депо за отпадъци в с. Баня , което е в разрез с европейското законодателство. 

 

Той посочи, че в Европа действа и т.нар. „дървена мафия“, която се занимава с незаконен добив на дървесина, която се изнася за държави-членки или трети страни и нарече това уродливо явление.

 

В заключение Ангел Джамбазки коментира, че в горския сектор са нужни много повече инвестиции както по линия на европейските фондове, така и публични средства.