Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Македония е тласкана към граждански конфликт


2015-05-08 12:23 | коментара

Бунтове в Македония. Какво предстои? Разговорът в студиото на „Още от деня“ по БНТ е с евродепутата Ангел Джамбазки и Красимир Узунов, ръководител на агенция „Фокус”.

 

Напрежението в Македония нараства.

 

За генезиса на тези тревожни събития говори Ангел Джамбазки. Никола Груевски е на власт вече 9 години без да отива на редовни избори, винаги има извънредни избори, винаги подготвени от неговата администрация и той е овладял до съвършенство политическото купуване на избори, каза евродепутатът. В същото време положението в държавата не се подобрява за гражданите. Остава комплексът от отричането на българския характер на една част от населението – на българската общност там. Държавата не върви по европейския път, а се придържа по-близо до Сърбия. Безработицата продължава да нараства като е най-високата в тази част на Европа. Според Джамбазки било е нормално да се очаква, че това напрежение ще избие. Мнението на госта е, че на практика Груевски е установил своеобразна диктатура, тъй като негови роднини управляват цялата държава, а светът заради проблемите си, не я вижда.

 

Проблемите на Груевски започнаха от последните парламентарни избори, когато в навечерието на изборите Социал-демократическият съюз на Македония – най-голямата партия, отказа да влезе в парламента, каза Красимир Узунов. Сегашният проблем, според него, обаче е започнал от февруари. Тогава започва една официална полицейска операция, която се казва „преврат”. При нея трябваше да бъдат задържани бивш шеф на Управлението за държавна сигурност, работил по-късно в разузнаване и контраразузнаване – “не добър приятел на България”. Той е бил обвинен в опит за преврат като заедно с него обвинен е и Зоран Зарев – кмет на Струмица и в момента председател на Социал-демократическия съюз на Македония. В резултат Зарев е обявил, че започва да вади секретни записи, поръчани му по-рано от Груевски и на неговия братовчед шеф на държавна сигурност. От изезлите наяве телефонни разговори, например, на американските посланици в Скопие, на българските посланици в Скопие, станаха ясни много неща. Така са се разкрили подробности около убийство на македонски политик – Мартин Нешковски още през 1992 г., който всъщност е бил убит от полицай и Груевски е знаел за това.

 

Това става причина за сегашните протести, в които 3 хиляди души излязоха на улицата. Полицията използва шокови бомби и водни оръдия през нощта и има 40 ранени. От днес се присъединяват още 9 града. Интересен факт според Узунов е, че протестите са предимно в източна Македония. Това се дължи на обстоятелството, че Груевски узакони кантонизирането на страната: разделена е на западен и източен кантон, убеден е Узунов.

 

Има ли предпоставки за разрастване на конфликта и за гражданска война? Според Джамбазки „престъпната фамилия Груевски” тласкат страната към граждански конфликт и това може да коства отново териториалната ѝ цялост.

 

Българската позиция е пасивна в момента - около това мнение се обединиха присъстващите в студиото.
Страната ни трябва да заяви ясно, че там има и българска общност и това трябва да заяви външният ни министър, премиерът и Народното събрание, смята Джамбазки.


Стетограма от целия разговор в студиото може да намерите тук>>>