Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки оприличи Македония на Северна Корея


2015-05-11 11:12 | коментара

Русия и Сърбия пазят Груевски, вероятно и го финансират, смята заместник-председателят на ВМРО

 

В лицето на Македония имаме една малка Северна Корея на Балканите. Това мнение изрази евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в сутрешния блок на Нова телевизия.

 

Той коментира ситуацията през последните дни в западната ни съседка - антиправителствените протести и сблъсъците в Куманово.

 

В Македония се преплитат няколко сюжета, посочи Джамбазки. От едната страна е чисто вътрешнополитическата ситуация в страната – девет години управлява един човек, няма нито едни редовни избори, управлява с подслушване, с назначаване на всички свои роднини на върха на държавната власт, припомни той.

 

От друга страна, налице е геополитическият сблъсък, който се разиграва и на територията на Украйна. На трето място е начинът, по който живеят албанците на територията на Македония след 2001 г., когато се подписва Охридското рамково споразумение, обясни Джамбазки. 

 

Според него не може да се отрича, че събитията е възможно да имат връзка с Русия. Това не е изненадващо, тъй като е исторически факт, че идеята за създаването на македонската нация е родена и измислена в Кремъл.

 

В този смисъл не съм учуден от реакцията на руското външно министерство (в нея се говори за „инспирирана от Запада цветна революция“). Категорично Русия и Сърбия пазят Никола Груевски, а и най-вероятно го финансират, поясни още Ангел Джамбазки. 

 

По-важно сега е какво да правим и каква да е българската позиция, продължи коментара си евродепутатът от ВМРО, който е и заместник-председател на Делегация в Съвместния парламентарен комитет ЕС-Бивша югославска република Македония.

 

Той обяви, че с колегите му в Европейския парламент Андрей Ковачев и Сергей Станишев са предложили да се внесе извънредна точка в заседанието на ЕП на 13 май. Те също така подготвят проекторезолюция, свързана със случващото се в Македония.

 

Джамбазки е убеден, че предстои смяна на властта в Скопие и е много важно как ще се впише българската общност в Македония в политически аспект.