Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Български евродепутати искат Македония в дневния ред на ЕП


2015-05-12 14:16 | коментара

Работи се, за да бъде вкарана в дневния ред на Европейския парламент темата за Македония. Всеки от нас направи в групата си предложение за следващата седмица да има точка в дневния ред, в която да протече открит разговор – извънреден дебат по случващото се в Македония.

 

Това завия евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, който е част от групата на консерваторите и реформистите в ЕП. Той и колегата му Андрей Ковачев – член на Европейската народна партия, участваха в пряко включване от Брюксел по БНТ, за да коментират темата.

 

Дали ще има резолюция зависи от Председателския съвет, но ще бъде изключително постижение и самото предизвикване на такъв разговор. Ако се случи, ще бъде голям успех за нас като български представители в Европарламента, допълни Джамбазки. Той посочи, че в тази връзка се търсят всички български евродепутати, за да има единодействие.

 

Той смята, че вкарването на темата „Македония“ в дневния ред на ЕП ще позволи евродепутатите да изразят своите опасения за изключително тежкото вътрешно положение в съседката ни, свързано с нарастващи протести и години почти тоталитарно управление, както и за наличието на тези въоръжени групи на Балканите, за които се знае много отдавна.

 

По националните интереси на България и що се отнася до нашите страни – съседки българските евродепутати винаги са били единни, подчерта Андрей Ковачев. Той съобщи, че се опитват да убедят своите колеги за дълбочините на проблема с Македония. Според него проблемът с името е само върхът на айсберга и трябва да се обяснява на колегите му в ЕП какво е случващото се в Македония след обявяване на независимостта, както и че в последните девет години страната се отдалечава от Европейския съюз, вместо да се приближава към него. 

 

Според Ангел Джамбазки няма по-подходящ момент българското правителство да иска решаване на проблема с правата на българите в Македония. 

 

Наличието на хора с българско национално самосъзнание не може да бъде отричано повече – 100 000 са възстановили българското си гражданство, посочи статистиката той.

 

Запазване на териториалната цялост и неразрушимостта на границите на Балканите, както и запазване и гарантиране на правата и законните интереси на българската общност трябва да са сред приоритетите на България във външнополитически план в региона, категоричен е евродепутатът от ВМРО.

 

Той изказа съболезнования към семействата на загиналите полицаи при престрелката в Куманово.