Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Предлагат ни половинчати мерки за борба с нелегалната имиграция


2015-05-21 12:32 | коментара

Според българския евродепутат и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки предложението за въвеждане на квоти и разпределяне на мигранти между държавите-членки е недостатъчна мярка. Съветът и Европейската комисия лансират тази теза като една от мерките за облекчаване на ситуацията с хилядите имигранти, които ежедневно влизат на територията на Европейския съюз.

 

Според Джамбазки решението на проблема не е в квотите.

 

 Считам, че въвеждането на квоти е грешка. Това лекува симптома, а не болестта. Говорим за квоти и как ще разпределяме 20-30 хиляди нелегални имигранти между 28-те държави-членки. А когато тази квота свърши? Тогава какво? Ясно е, че след това пак ще страдат България, Италия, Испания, Гърция. Когато квотите се изчерпят, ние ще бъдем оставени отново да се оправяме сами. Квотите са лицемерие и двоен стандарт. Само в Италия влизат по около 1000 души на ден, само в България границата преминават 100-150 човека на ден. Квотите няма да решат нищо, докато проблемът не бъде решен, обяснява заместник-председателя на ВМРО – Българско национално движение. 

 

Подобна е реакцията и на представители на Великобритания, Франция, Литва, Латвия, Чехия, Полша, Унгария и Испания, които също считат предложението за квоти за неудачно и неработещо.

 

 Предлага ни се пак един либерален модел, който само ще преразпределя вълната. Нещо повече – когато започне операцията срещу трафикантите в Либия, потокът ще се измести на изток и ще залее България и Гърция. Докато региони като Либия не бъдат омиротворени, докато терористите и трафикантите не бъдат изгонени от там, никакви мерки за квоти няма да проработят. Квотите са палеативна мярка, дори много закъсняла като предложение, разяснява евродепутатът.

 

Според него ако квотната система се възприеме, то не е ясно по какъв механизъм ще се определя колко и кои имигранти да се разпределят между държавите и колко да останат в държавите, където са влезли. И в момента България е приела в пъти повече лица, отколкото може да си позволи да издържа. Проблемът е и в крайно либералния подход, който се прилага тук, а именно над 2/3 от молбите за статут се одобряват.

 

Заместник-председателят на ВМРО посочва, че Агенция „Фронтекс” е готова да съдейства на България в сложната ситуация и се подготвя  съвместна операция по българо-турската граница. Също така от Агенцията косвено са потвърдили, че изграждането на ограда по гръцко-турската граница е намалило натиска. Той се е пренасочил към България. За това изпълнителният директор на „Фронтекс” информира Джамбазки с писмо.

 

Позицията на българския представител е, че нелегалната икономическа имиграция от Близкия Изток и Африка не бива да се толерира и вместо да се дават статути на тези мигранти, те трябва да се депортират, както смята да постъпва оттук нататък Франция.