Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Семинар за кирилицата се проведе в Европарламента


2015-05-28 13:41 | коментара

По повод българския празник на азбуката, културата и просветата – 24 май, в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе семинар на тема „Кирилицата – българска азбука като мост между Изтока и Запада“.

 

Инициатор на срещата-дискусия бе българският представител в ЕП, член на Комисията по култура и образование и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки.

 

По негова покана участие взе Андрю Луер, британски евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти. В делегация от България бяха председателят на Агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, народният представител от Патриотичния фронт доц. Милен Михов, проф. Трендафил Митев - преподавател във факултет „Международна икономика и политика“ при УНСС, доц. Пеньо Пенев – заместник-декан по международна дейност и евроинтеграция във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и доц. Борис Георгиев – декан на Факултета за изобразително изкуство във Великотърновския университет.

 

Встъпително слово бе произнесено от Андрю Луер. Той определи азбуката и езика като сърцевината на всяка една култура.

 

Слушайки българска реч, аз виждам всеобхватния пейзаж на Югоизточна Европа, чувам традиционните български кавали, кларинети, акордеони и разтапящите гласове на българския фолклор с техните пищни носии и впечатляващи танци, сподели впечатленията си Луер.

 

С влизането на България в Европейския съюз през 2007 г. кирилицата става официално азбука в съюза, допринасяйки за културното и езиковото разнообразие, припомни той. 

 

Днес трябва да празнуваме, че произходът на кирилицата е български и трябва да се противопоставяме на грешното световно прието разбиране, че тя е с руски произход. Именно за това трябва да използваме днешния празник и да провеждаме подобни събития, за да напомняме на хората истината, както и че кирилицата е мост между културите на Изтока и Запада, завърши речта си представителят на ЕКР.

 

По време на конференцията доц. Милен Михов изнесе доклад, в който очерта фундаменталната цивилизационна роля на кирилицата за Европа. Той също отбеляза съвременните тенденции определени научни групи в Руската федерация системно да публикуват материали, които изопачават историческата истина за чисто българския характер на кирилицата и за ролята на българската държава в създаването и разпространението ѝ.

Лекторите детайлно разказаха за дейността на светите братя Кирил и Методий и на техните ученици, за златния век на българската книжнина и писменост, както и за разпространението на кирилицата на Запад, на Изток и на Север. 

 

Семинарът завърши с традиционни български народни танци, изпълнение от младежи от най-стария ансамбъл „Гоце Делчев“ – София.