Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Джамбазки организира среща на българите в Белгия с председателя на ДАБЧ


2015-05-29 11:44 | коментара

По покана на българския посланик в Белгия Вълканов и със съдействието на евродепутата Ангел Джамбазки беше проведена среща между новия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов и българите, живеещи и работещи в Кралството. Събитието се проведе на 26 май от 18:30 в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз. На срещата също така присъстваха депутатът от Патриотичния фронт - доц. Милен Михов, проф. д-р Трендафил Митев, доц. Пеньо Пенев и доц. Борис Георгиев.

 

Посланик Вълканов откри срещата, като изрази надежда за изграждане на полезен диалог между Агенцията и българските граждани от т. нар. „нова емиграция". Сред българите, уважили събитието бе директорката на българското училище „П.К.Яворов“ в Брюксел, както и евродепутата Костадинка Кунева.

 

Ангел Джамбазки разказа накратко как се е зародила идеята за подобен вид срещи, като подчерта, че българската държава трябва да обърне по-голямо внимание на проблемите и нуждите на българите зад граница. Той сподели, че най-голямо внимание трябва да бъде обърнато към създаването и поддържането на културно-просветни организации, за да може по този начин да бъдат съхранени българската култура и език зад граница.

 

В кратко изложение Борис Вангелов представи дейността на оглавяваната от него Агенция, както и неговите виждания, относно бъдещото ѝ развитие и приоритети.

 

Срещата премина в разговор и всеки един от присъстващите успя да зададе своя конкретен въпрос или да даде идея за развитието на отношенията между българските общности и държавата.

 

Участниците в дискусията достигнаха до три основни теми, по които трябва да се работи:

 

- създаване на училищен портал с възможност за дистанционно обучение и въвеждането на българския език като матуритетен;

 

- създаване на културен център в Белгия, които да координира и събира българската общност. Бяха дадени примери с Полша, Унгария, Румъния, Чехия и други държави, които имат такива центрове в сърцето на Европа - Брюксел;

 

- основен проблем за българите е трудната легализация на документи за завършено обучение от чужбина в България, което принуждава децата да продължат образованието си в чужбина, въпреки желанието да се завърнат в родината си.