Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Груевски няма легитимност. Македония все повече се албанизира


2015-05-29 16:10 | коментара

Груевски няма никаква легитимност вътре в държавата си, а да не говорим извън нея, коментира заместник-председателят на ВМРО и европейски представител Ангел Джамбазки в ефира на Нюз7.

 

Във времето в Македония се случва етническо прочистване, заявява още той.

 

В Македония не може да продължава така. Там девет години Груевски управлява по един арогантен и диктаторски начин. Той успя да овладее цялата власт в държавата и направи перфектната изборна машина, която го държи на власт, заяви Ангел Джамбазки. 

 

Акцията в Куманово беше с цел да се отклони вниманието от протеста и донякъде успя. Но това не може да продължава така. Груевски няма никаква легитимност вътре в държавата си, а да не говорим извън нея. Неговата външна политика през последните години беше пълно лицемерие и лъжа. Македонското общество е уморено, подчерта Джамбазки.

 

Според евродепутата Груевски седи много по-близо до Сърбия, отколкото до страните от ЕС.

 

На фона на вътрешната криза в ЕС и различните позиции на континенталните сили и Великобритания по повод бъдещето на Съюза, случаят „Куманово“ седи много извън дневния ред не евроинституциите, анализира Джамбазки. Той посочи, че въпреки това част от българските евродепутатите са успели да предизвикат изслушване в Европарламента за случващото се в Македония. 

 

Това за мен беше от изключителна важност, каза още представителят на ВМРО и изрази съжаление, че по време на изслушването в пленарна зала са присъствали представителите само на балканските държави.

 

Във времето в Македония се случва етническо прочистване на населени места, заяви Джамбазки. Като пример даде как кметът на Тетово е етнически албанец и занапред – все ще бъде избиран албанец, както и в Гостивар, и Дебър и др. места.  Той изброи и Кичево и Струга – все градове от Възраждането, свързани с нашата история, в които преобладава вече албанското население.

 

С думите „гузен негонен бяга“ евродепутатът коментира изявлението на руския външен министър Лавров, че България и Албания искат териториално да си поделят Македония. Исторически факт е, че теорията на македонизма, макар и създадена в Сърбия с цел обезбългаряването на Македония, е идея та комунистическия интернационал, каза Джамбазки. Той даде и аргумент, че Русия винаги е подкрепяла сръбските претенции на Балканите.