Ангел Джамбазки Ангел Джамбазки

Вангелов и Михов посетиха българското училище в Брюксел


2015-06-02 21:15 | коментара

Необходимо е по-гъвкаво законодателство по отношение на образованието на българите, живеещи извън страната. Около това мнение се обединиха председателят на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Борис Вангелов, народният представител от Патриотичния фронт и заместник-председател на парламентарната комисия по образование доц. Милен Михов по време на среща с ръководството на българското училище „П. К. Яворов“ в Брюксел. Българските представители бяха там по покана на директора на училището Валентина Найденова и председателя на училищното настоятелство Петър Терзийски и със съдействието на евродепутата Ангел Джамбазки.

 

Училище „П. К. Яворов”  функционира от 1997 година към Посолството на Република България, като в него се обучават около 150 деца - от предучилищна възраст до12 клас. Причина да се иска промяна в нормите за образование за българите в чужбина е, че има много случаи на деца, които трябва за по-кратък период от време да преминат през по-голям училищен материал. Освен това от училището отбелязаха, че е много важно да бъде ускорено създаването на интернет платформа за обучение, за да може и вкъщи децата да учат български език, история и география.

 

В разговора Найденова и Терзийски обясниха на гостите, че имат нужда от портрети на възрожденци, писатели и други ярки български личности, както и от народни носии. 

 

От училището изказаха благодарност към евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки, както и на останалите евродепутати, които се включиха в събирането на средства за закупуване на техника за прожектиране. С нея се позволява пред децата вече могат да се прожектират видео уроци, както и български художествени и документални филми.